Dyskusja o knotach, czyli szukamy nowych blokerów

egon

Re: Dyskusja o knotach, czyli szukamy nowych blokerów

Post by egon » 21 Nov 2011, 23:38

vecto_529 wrote:Ostatnimi czasy jednak coraz więcej zdjęć chyba nie widziało przysłowiowego "photoshopa".
Oprogramowanie też darmowe nie jest, a Photoshop nie jest tani. Gdyby tak sprawdzić legalność używanego do obróbki narzędzia, tak z 95 % zdjęć musiałoby stąd zniknąć. Trochę siedzę w tym temacie. Lepiej nie rozgrzebywać tego problemu, bo jeszcze ktoś się nim poważnie zajmie...
Bóg dał nam Internet, a diabeł Neostradę.
vecto_529

Post by vecto_529 » 21 Nov 2011, 23:42

egon wrote:
vecto_529 wrote:Ostatnimi czasy jednak coraz więcej zdjęć chyba nie widziało przysłowiowego "photoshopa".
Oprogramowanie też darmowe nie jest, a Photoshop nie jest tani. Gdyby tak sprawdzić legalność używanego do obróbki narzędzia, tak z 95 % zdjęć musiałoby stąd zniknąć. Trochę siedzę w tym temacie. Lepiej nie rozgrzebywać tego problemu, bo jeszcze ktoś się nim poważnie zajmie...
Janusz, sprytnie to ująłem. ;) Przecież nie powiedziałem wprost nazwy programu... Photoshopa doskonale zastępuje darmowy gimp i cała rzesza różnych darmowych programów - dla chcącego nic trudnego. Więc argument o "braku programu do obróbki" jest moim zdaniem nietrafiony. :)
ImageImageImage
Marcin Ciszewski

Post by Marcin Ciszewski » 22 Nov 2011, 00:46

Ja ze swojej strony proponowałbym przywiązywanie trochę większej wagi do przydzielanych ostrzeżeń, z wyciąganiem konsekwencji włącznie: obniżenie bądź też w skrajnych przypadkach czasowe zawieszenie limitu. Niektórym autorom (nie będę wymieniał ich po nickach) przydałoby się trochę dyscypliny. Pojawiłaby się szansa na wyplenienie patologicznych zjawisk typu uzasadnienie wrzucania zdjęcia "bo mi się podoba" lub "bo ja mam konto na TWB od 8 lat i nikt mi nie będzie mówił co mam wstawiać". Nie wspomnę o tak banalnych przypadkach jak wrzucanie z uporem maniaka zdjęć ciężarówek na TWB2 przy totalnym ignorowaniu wezwań do założenia drugiego konta.
Zablokował mi zdjęcie.
Wiecie co z nim zrobić!!!!!!!!!!!!!!!
xD
rozpor4

Post by rozpor4 » 28 Nov 2011, 10:38

http://www.phototrans.eu/14,524468,0,Ik ... _2970.html
Knot z zakazanej pętli od wczorajszego wieczora wisi na galerii...
Cash

Post by Cash » 28 Nov 2011, 12:45

Zaraz będzie - "ojaaaa kabel, w ogóle ten co i wsio, na stracenie z nim". ;] Moim zdaniem knot słusznie wyciągnięty.
Z buta wjeżdżam, czyli jak działa copywriting sprzedażowy.
empi

Post by empi » 29 Nov 2011, 13:18

Cash wrote:Zaraz będzie - "ojaaaa kabel, w ogóle ten co i wsio, na stracenie z nim". ;] Moim zdaniem knot słusznie wyciągnięty.
Nie macie znajomych cenzorów, że wyciągacie to na forum? ;P
potrafię pracować dobrze, potrafię coś tam coś tam
vecto_529

Post by vecto_529 » 20 Feb 2012, 23:23

http://www.phototrans.eu/14,537072,0,Me ... 49679.html

Dokumentacja dokumentacją, ale to jest po prostu słabe.
  • przekompresowane;
  • kadr nie jest jakiś najciekawszy;
  • zdjęcie nie spełnia funkcji dokumentacyjnej - nie ukazuje nawet wraku pojazdu, jedynie pojazd policyjny, to trochę mało moim zdaniem;
  • pojazd tytułowy jest prześwietlony, co dodatkowo wpływa niekorzystnie na odbiór zdjęcia;
  • eksponowany bok pojazdu jest w cieniu - to położyło kompozycję totalnie;
A wystarczyło stanąć od "strony słońca" i wówczas próbować coś uchwycić. Niestety, ale w moim odczuciu - autor z takim stażem powinien wykazać się czymś więcej, niż "tylko dokumentacją"... ;)
ImageImageImage
wokie

Post by wokie » 21 Feb 2012, 15:02

vecto_529 wrote:http://www.phototrans.eu/14,537072,0,Me ... 49679.html

Dokumentacja dokumentacją, ale to jest po prostu słabe.

Niestety, ale w moim odczuciu - autor z takim stażem powinien wykazać się czymś więcej, niż "tylko dokumentacją"... ;)
Co raz częsciej jest nadużywane pojęcie dokumentacja, i coraz częstsze zasłanianie się nią przy słabych zdjęciach. Trzeba się poważnie zastanowić co powinniśmy rozumieć pod pojęciem dokumentacji.
JacekM1

Post by JacekM1 » 21 Feb 2012, 17:12

Żeby chociaż ten opis po polsku był...
Když inspekce přijde a optá se: ,Máte nějakou stížnost?`, tak musíš, smrade, stát hapták, zasalutovat a odpovědět: ,Poslušně hlásím, že nemám, že jsem úplně spokojen.` - Jak to řekneš, hnuse, opakuj to!
empi

Post by empi » 21 Feb 2012, 17:21

Olaboga, to piąte zdjęcie tego sprintera!
I co ono niby dokumentuje? Nawet nie dokumentuje tego wypadku, co w opisie, a sam wypadek nie był związany z komunikacją zbiorową.
Można było je zrobić od słonecznej strony.
potrafię pracować dobrze, potrafię coś tam coś tam
Post Reply