phototrans.pl: mlody22_1990

Prace tych, którzy chcą się dostać na naszą stronę
PanTograf

Re: phototrans.pl: mlody22_1990

Post by PanTograf » 14 Jan 2013, 21:06

hubson2017 wrote:Manual to nie jest w cale klucz do sukcesu. Ja przykładowo robię aparatem z ustawionym programem na literce: P. Czyli automatycznie dobiera mi czas i przysłonę, a resztę typu ISO i WB to sobie ustawiam (nie dotyczy nocek, tam to: M). Później zabawa rozpoczyna się w Photoshopie i tak powstaje efekt końcowy zdjęcia.

Jeszcze co mogę polecić jak masz możliwość to rób zdjęcia w RAWach. Później można o wiele więcej w PSie zdziałać.
Też używam albo autoprzesłony albo autoczasu naprzemiennie, a do RAWów muszę się zacząć przekonywać ;)

zdravim
mirekmiras73

Re: phototrans.pl: mlody22_1990

Post by mirekmiras73 » 15 Jan 2013, 10:29

PanTograf wrote:
hubson2017 wrote:Manual to nie jest w cale klucz do sukcesu. Ja przykładowo robię aparatem z ustawionym programem na literce: P. Czyli automatycznie dobiera mi czas i przysłonę, a resztę typu ISO i WB to sobie ustawiam (nie dotyczy nocek, tam to: M). Później zabawa rozpoczyna się w Photoshopie i tak powstaje efekt końcowy zdjęcia.

Jeszcze co mogę polecić jak masz możliwość to rób zdjęcia w RAWach. Później można o wiele więcej w PSie zdziałać.
Też używam albo autoprzesłony albo autoczasu naprzemiennie, a do RAWów muszę się zacząć przekonywać ;)

zdravim
O właśnie, na początek dobry jest program P, aparat dobiera parametry automatycznie, a jednocześnie mamy wpływ na wszystkie zmienne i tym samym na kontrolę ekspozycji. Ja jednak najczęściej używam priorytetu czasu lub przysłony, M podobnie jak Hubson na nocki albo zdjęcia z lampą. Co do RAW-a, to w dobrym świetle moim zdaniem nie jest on konieczny, ale w niedostatecznym świetle robi się on wręcz nieoceniony.
Administrator

Decision

Post by Administrator » 14 Feb 2013, 10:06

User was accepted
Post Reply