Zmiany

decomposed05

Re: Zmiany

Post by decomposed05 » 04 Jun 2012, 15:52

empi wrote:
decomposed05 wrote:
empi wrote:Czy na open.phototrans będę miał wszystko?
Ano. Jeszcze masz "Tryb Otwarty".
Ok, tylko że to naprawdę jest nie do ogarnięcia przez osobę nieuczestniczącą w zmianach.
Mam na przykład taki pomysł: na głównej, albo może nawet w pasku nad każdą podstroną powinien być wielki jak byk napis "Przeglądasz teraz stronę z perspektywy: POLSKA. Wybierz inną: [lista]". Do tego w kartach pojazdów powinny być linki do zdjęć spoza perspektywy, mogą być nawet te zdjęcia tylko np. mniejsze lub zacienione na szaro.

Coś trzeba zmienić, żeby podział na perspektywy był łatwo zauważalny, zrozumiały i uniemożliwiał ryzyko niedotarcia do danych.
Punkt 26.

Menu masz trzecie od lewej.
empi

Post by empi » 06 Jun 2012, 09:56

Ja wiem gdzie to jest, ale to jest za mało wyeksponowane i nie wiedziałbym, gdybym nie czytał forum i nie kumał o co cho.

Na open.phototrans nie mam wszystkich uprawnień i jak chcę coś zrobić muszę przelogowywać się na .pl - da się coś z tym zrobić?
potrafię pracować dobrze, potrafię coś tam coś tam
krzychu

Post by krzychu » 17 Jun 2012, 11:07

Co sądzicie o takim patencie, jak jest na Naszej Klasie - pinezki? Chodzi o to, żeby można było pod zdjęciem dodać numery innych pojazdów widocznych na danym zdjęciu oprócz tytułowego pojazdu.
Kiedyś przez przypadek znalazłem tak ciekawą fotkę jakiegoś autobusu.
mrozard

Post by mrozard » 17 Jun 2012, 11:29

Kiedyś był taki pomysł. Osobiście - za.
decomposed05

Post by decomposed05 » 17 Jun 2012, 18:49

Pinezki to siara.
stoch_95

Post by stoch_95 » 18 Jun 2012, 19:37

To można zrobić tak, żeby zdjęcie było podpinane pod kilka wozów, ale bez żadnych znaczników na nim.
decomposed05

Post by decomposed05 » 18 Jun 2012, 21:28

stoch_95 wrote:To można zrobić tak, żeby zdjęcie było podpinane pod kilka wozów, ale bez żadnych znaczników na nim.
O już lepiej.
empi

Post by empi » 19 Jun 2012, 13:13

Jestem za, chociaż też z jakimś ograniczeniem, żeby ludzie nie zaczęli podpinać kawałka zderzaka widocznego 500 metrów w tle na horyzoncie.

Przydałoby się, żeby na open.phototrans zdjęcia nieupublicznione, czyli zablokowane, były jakoś wyróżnione, otoczone pomarańczową obwódką itp.

No i wciąż podbijam temat wyraźniejszego oznaczenia z której części aktualnie korzystamy i łatwiejszego przechodzenia między częściami. Teraz jest to niefunkcjonalne, niewidoczne, niezrozumiałe itd, sam muszę ręcznie zmieniać w pasku adresu, bo nie chcę wychodzić na stronę główną, zmieniać galerii i od nowa szukać zdjęcia.
Ogólnie oglądam zdjęcia w open.phototrans, żeby mieć dostęp do wszystkich, ale jak chcę skorzystać ze swoich uprawnień, muszę przejść na wersję polską. No i zaczyna się cała procedura.

Nie rozumiem na jakich zasadach zdjęcia są przydzielane do perspektyw. Miało być tak, że zdjęcia wszystkich niemieckich producentów będą automatycznie wpadały do .de, nie wszystkie wpadają, a nie mam możliwości edytowania perspektywy niemieckiej. To też bez sensu. Każdy edytor powinien mieć możliwość edytowania tych perspektyw.

Nazwy galerii są niejasne. Top of the mountains na ten przykład.
potrafię pracować dobrze, potrafię coś tam coś tam
Amalio

Post by Amalio » 19 Jun 2012, 13:58

Mnie też obecny podział irytuje. Jestem na PL, a potem wchodzę na DE. A biorąc po uwagę, że trzeba sprawdzać co jakich czas jakich głupot ludzie natworzyli na wszystkim czego nie widać na dwóch powyższych to trzeba wejść na open.

Moim zdaniem galeria dla posiadaczy kont powinna funkcjonować w ten sposób:
-użytkownik sam określa sobie w profilu co ma mu się wyświetlać po zalogowaniu. Na przykład PL+DE
-wtedy będąc zalogowanym po przejściu na open wyświetli się wszystko inne co nie jest w preferencjach. Dzięki temu nie będzie musiał się przekopywać przez zdjęcia które wcześniej już widział. zobaczy wszystko co jest po za jego preferowaną perspektywą.

Takie coś byłoby imho znacznie bardziej wygodne.

A sposób wyświetlania komentarzy tez jest irytujący. Trzeba pamiętać, że będąc np na PL trzeba przejść na tryb otwarty żeby zobaczyć wszystkie swoje komentarze.
Moim zdaniem w domyśle powinno być, że wyszukiwarka wyświetla wszystko, a nie tylko po kliknięciu trybu otwartego.
Szeryf

Post by Szeryf » 23 Jun 2012, 10:24

Ja z kolei mam pytanko, gdzie się podziała brytyjska część fotogalerii. Obecnie, po raz trzeci, zamieszczam zdjęcia z Leicester i nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie fakt, że dwie poprzednie serie są poza perspektywą, widoczne jedynie w części eu i open. Z kolei obecna seria wyświetlana jest również na części pl. Tak więc korzystając z pl, osoba przeglądająca zdjęcia z Anglii, ma dostęp tylko do zdjęć zamieszczonych po przemianach. Trochę to bez sensu.
ImageImage
Post Reply