Regulamin edycji danych części niekolejowej TWB

empi

Re: Regulamin edycji danych części niekolejowej TWB

Post by empi » 05 Sep 2012, 10:31

padamus wrote:Citaro C2 nie widziałem, więc nie wiem czy ma w nazwie O530, czy nie.
http://open.phototrans.net/15,281744,0.html
http://imageshack.us/photo/my-images/402/32804tz.jpg/
Mercedes O530G
potrafię pracować dobrze, potrafię coś tam coś tam
empi

Post by empi » 05 Sep 2012, 10:34

decomposed05 wrote:
empi wrote:
decomposed05 wrote:Empi proposal is not so bad for me. Maybe we should combine this two versions (Mrozards list and explanation) with mark that list is open.
Ale lista Mrozarda to nie jest lista nazw handlowych, tylko typów które są wyrazami.
Kto to poza wami wie?
Tak jak mówiłem wcześniej, nazwa handlowa to nazwa dodatkowa, nie jest nią jedyna nazwa jaka istnieje. Taka lista w niczym nie pomaga, tylko dezorientuje. Ja w ogóle nie wiedziałem o co chodzi, jak ją zacząłem czytać. Do czego ona ma służyć i kto ją będzie aktualizował? Seriatorzy dodający serie?
Lista Mrozarda to lista wszystkich typów pojazdów będących wyrazem a nie kombinacją cyferek i literek. To nie jest to samo co nazwa handlowa. Taka lista nie jest nam do niczego potrzebna.

We wklejonym przez Ciebie regulaminie są dwa punkty 3.10, ten drugi (wcześniejszy) do usunięcia.
decomposed05

Post by decomposed05 » 05 Sep 2012, 11:07

Zrób lepszą a ja dzisiaj opublikuję ten regulamin bo wasza dyskusja stała się straaaasznie niekonstruktywna.
Amalio

Post by Amalio » 05 Sep 2012, 13:37

Wrzucenie na listę 3/4 modeli z bazy też nie jest konstruktywne.

Sam regulamin też nie jest dla mnie dalej skończony i wyczerpujący, bo dalej nie obejmuje tego co ja pisałem. Nie załatwia kwestii edytowania nazw ogólnie i wstawiania gdzieś spacji w oznaczenie lub jej usuwania, brania czegoś w cudzysłów itd. A to jest ważna kwestia. Choćby z punktu widzenia wyszukiwarki.
decomposed05

Post by decomposed05 » 05 Sep 2012, 14:13

Amalio wrote:Wrzucenie na listę 3/4 modeli z bazy też nie jest konstruktywne.

Sam regulamin też nie jest dla mnie dalej skończony i wyczerpujący, bo dalej nie obejmuje tego co ja pisałem. Nie załatwia kwestii edytowania nazw ogólnie i wstawiania gdzieś spacji w oznaczenie lub jej usuwania, brania czegoś w cudzysłów itd. A to jest ważna kwestia. Choćby z punktu widzenia wyszukiwarki.
Przykro mi bardzo. Nie zgłosiłeś propozycji żadnego punktu, który mogłby być zawarty w regulaminie i traciłeś tylko czas na bezproduktywne mądrowanie się. Masz czas dzisiaj do ok. 19. Będzie propozycja zapisu konkretnego punktu to będizemy dyskutować inaczej będzie publikacja i kończymy rozmowę.
Amalio

Post by Amalio » 05 Sep 2012, 15:26

decomposed05 wrote:
Przykro mi bardzo. Nie zgłosiłeś propozycji żadnego punktu, który mogłby być zawarty w regulaminie i traciłeś tylko czas na bezproduktywne mądrowanie się. Masz czas dzisiaj do ok. 19. Będzie propozycja zapisu konkretnego punktu to będizemy dyskutować inaczej będzie publikacja i kończymy rozmowę.
Całe to pisanie regulaminu teraz, to pisanie na kolanie za pięć dwunasta. W sumie to nawet pięć po.
Proszę bardzo:
3.10. "The "full name of vehicle" edit field is used to specify the type of model. If you are not going to clarify the type, please do not make any changes. Name under which the model has been added is the only correct way of writing. Adding or removing a space or other characters are not allowed (for example, "O 530 G" instead of "O530G"). The unification of the signs is necessary, for example, for efficient search using a vehicles search engine .
"It also shows that we don't use trade names. Trade names are additional catchy names given by producers for advertisement purposes, but not used in official documents. For example bus called "Mercedes Citaro" should be described in "full name of vehicle" as "Mercedes O530". Sometimes we are making exceptions but only when the typology used by manufacturer doesn't allow to distinguish to completely different vehicles (for example touring cars made by Van Hool). Shortly - if there is no trade name added to the vehicle you shouldn't add it yourself. If there is a trade name(or other informal sign) - it means it was necessary. Please believe us - the correctness of the database ensures a large group of people.
Ofcourse in case when a vehicle don't have any other name than the trade name it is obvious that we use it.
The only special exception when you should add the trade name is the Lion's Family made by MAN. Why? Please don't ask. We're working on it."
empi

Post by empi » 05 Sep 2012, 16:17

Lista wyjątków:
Jelcz T120/x Ewa
MAN Lion's City
MAN Lion's Coach
MAN Lion's Regio
MAN Lion's Star
Mercedes Vito
Mercedes Sprinter
Mercedes O815 Medio
Mercedes T2/Vario
Mercedes Conecto (only for low-floor versions made since 2007)
Mercedes Intouro (only for versions made since 2006)
Mercedes Touro
Mercedes Tourismo (only for versions made since 2006)
Neoplan N316 SHD Neobody
Van Hool (all tourist versions)
koziutek

Post by koziutek » 05 Sep 2012, 16:18

Poczekaj jeszcze z tym regulaminem. Mam parę uwag merytorycznych i poprawek językowych, ale muszę najpierw zdać jutro ostatni egzamin ;)
empi

Post by empi » 05 Sep 2012, 18:56

Punkt wpisany przez Amalio jest za długi, zawiera jakieś ironiczne wstawki i porusza właściwie dwie oddzielne kwestie. Pierwsza to nazwy handlowe, druga to edytowanie poprawnie dodanych typów według własnego widzimisię.
Podtrzymuję moją wersję bez odwoływania do listy wyjątków, a jeśli ma być, to jakakolwiek krótsza niż zawierająca 3/4 bazy danych TWB.
3.10. In database we do not use trade names of vehicles. Trade names are additional catchy names given by producers for advertisement purposes, but not used in official documents. For example bus called "Mercedes Citaro" should be described in "full name of vehicle" as "Mercedes O530". Exception is when trade name helps to differentiate vehicles not precisly named by producers. For example category "Van Hool T815" is bunch of buses with the same lenght, but quite important and simple to identify differences (heights, luxury standards and mechanical solutions). So we use trade names to differentiate them: T815CL Regional, T815 Acron, T815 Alicron, T815 Alizée, T815 Astron. Please always check how were described vehicles added to database earlier. If you have any questions, please ask on the forum.

Natomiast to, o czym wspominał Amalio i faktycznie jest ważne, proponuję walnąć jako oddzielny, nowy punkt:
3.12. The "full name of vehicle" edit field is used to specify the type of model. Please make changes only if it is uncorrect or inaccurate. Adding or removing a space or other characters is not allowed (for example, changing "O530G" into "O 530 G"). The unification of the signs is very necessary for efficient searching. If you think way of describing types is uncorrect in our database, please consult it on forum, do not change on your own.

Nie jestem pewien czy Amaliowi o to chodziło, niech to doprecyzuje jeszcze, ale według mnie powinno to mieć mniej-więcej taką formę, w dwóch oddzielnych punktach.

Chętnie jeszcze bym poznał opinię Mettala i Jarosza (poczekajmy więc do jutra), potrzebne też są poprawki stylistyczno-językowe.
evalyen

Post by evalyen » 05 Sep 2012, 19:18

empi wrote:potrzebne też są poprawki stylistyczno-językowe.
Jak już się dogadacie co do treści, to ja mogę przejrzeć pod kątem błędów i wystylizować jak trza. Licencjat z nauczania angielskiego i oczekiwanie na obronę magisterki na filologii angielskiej, więc chyba cośtam wiem. ;)
Tryb otwarty nie boli! :evil:
Post Reply