Page 1 of 4

Nowe zasady punktacji

Posted: 11 Mar 2010, 16:24
by pedro
Właśnie zauważyłem, że pojawił się jakiś nowy algorytm obliczania punktacji do zdjęć. Jakie są jego zasady?
Czy jest podawanie na głównej punktów pod zdjęciami w "hall of fame" w takiej formie jak obecnie (np. 176.625000010547) jest rozwiązaniem docelowym, czy może jednak lepiej byłoby to jakoś zaokrąglić? Sądzę, że max 2 miejsca po przecinku wystarczą.

Re: Nowe zasady punktacji

Posted: 11 Mar 2010, 20:21
by decomposed05
Zaokrąglono do 2 miejsc po przecinku. Wzór podam wkrótce.

Jest w załączniku:
P - punkty
g - ocena
vt - ilość danej oceny wystawionej przez oceniającego w danym tygodniu
va - ilość wszystkich ocen wystawionej przez oceniającego w danym tygodniu
zt - ilość danej oceny wystawionej przez oceniającego temu autorowi w przeciągu miesiaca
za - ilość wszystkich ocen wystawionych przez oceniającego w przeciągu miesiąca
k - limit oceniającego.

Re: Nowe zasady punktacji

Posted: 12 Mar 2010, 22:39
by pedro
Niezły sposób na wyeliminowanie nałogowych ziobraczy :)

Re: Nowe zasady punktacji

Posted: 12 Mar 2010, 22:41
by JacekM1
a można teraz po polsku prosić? :D

Re: Nowe zasady punktacji

Posted: 12 Mar 2010, 23:53
by fikander
Toć przeca wszystko jasne. :>

Re: Nowe zasady punktacji

Posted: 13 Mar 2010, 17:57
by artur
a nie sensowniej by było 1/10 oceny i ujawnienie autora po głosowaniu ?

Re: Nowe zasady punktacji

Posted: 13 Mar 2010, 17:59
by Kolins
Kurde, ale mnie na matematyczne myślenie wzięło po latach.... :D

Czyli im więcej się głosuje, tym większy wpływ na pkt - tak mi to wygląda.
Wygląda na to również, że mi się to podoba.

Re: Nowe zasady punktacji

Posted: 13 Mar 2010, 18:00
by artur
Autora zdjęcia oczywiście

Re: Nowe zasady punktacji

Posted: 13 Mar 2010, 22:53
by Kolins
A od czego zależy "publiczność" zdjęcia? Tu jakoś nie siedzę.... I chyba nie tylko ja, bo GG mi warczy w tej sprawie ostro ;)

Re: Nowe zasady punktacji

Posted: 16 Mar 2010, 13:32
by decomposed05
od tego co zawsze, a w wzór jest jeszcze do modyfikacji.