Propozycja: Autobusem po Żyrardowie i okolicach

Dyskusje o imprezach i przejazdach specjalnych. Discussion about special journeys and bus entertainment.
Wolfchen

Propozycja: Autobusem po Żyrardowie i okolicach

Post by Wolfchen » 03 Sep 2010, 19:51

Witam!

W przyszłym roku planuję zorganizować wycieczkę komunikacyjną, mającą na celu objechanie pełnej sieci komunikacji miejskiej w Żyrardowie oraz przejazd paroma nieco podmiejskimi trasami. Niestety, MZK zostało zlikwidowane, więc w grę wchodzi autobus wynajęty z PKS Grodzisk Mazowiecki (trochę starszego taboru mają, więc myślę, że da się coś odpowiedniego wybrać).

Czy znaleźliby się chętni na udział w takiej imprezie? Planowy termin: 2 lub 3 weekend maja, ramowo od 9 do 16 lub 17, rzecz jasna pomyślę o grillu, etc. O kosztach za wcześnie mówić, ale szacuję, że zmieścimy się w średniej i nie przekroczą one 25 złotych od osoby. Rzecz jasna koszty postaram się zminimalizować ;)
klewandowski

Re: Propozycja: Autobusem po Żyrardowie i okolicach

Post by klewandowski » 03 Sep 2010, 20:26

Dobrze gada, wódki mu dać ;).

To może jakiś wóz z dawnego PKS Żyrardów (też zlikwidowany) obecnie należący do PKS Grodzisk Maz. np.: http://www.phototrans.eu/14,426711,0,Je ... _RP28.html, http://www.phototrans.eu/14,392730,0,Je ... 30001.html.
skimboy

Post by skimboy » 03 Sep 2010, 21:20

Za wcześnie by się deklarować, ale ja jestem zainteresowany. KL_Radom podał odpowiedni tabor na imprezę :D
mike_1994

Post by mike_1994 » 03 Sep 2010, 22:22

Jak będą znane bardziej szczegółowe terminy i koszty to dam znać, kusząca impreza :)
Lukasy

Post by Lukasy » 04 Sep 2010, 13:55

Jak wypali, to będę rad. Naturalnie się piszę w razie czego ;-)
homepage: http://lukasy.kolej.org.pl/
zapraszam serdecznie, bo już czynne ponownie ;-)
stoch_95

Post by stoch_95 » 04 Sep 2010, 16:11

Tylko, skąd pewność, że ten Jelcz będzie jeszcze w przyszłym roku jeździć ;) Nie lepiej imprezę zrobić wcześniej np. 16 lub 17 października ?
Wolfchen

Post by Wolfchen » 04 Sep 2010, 18:10

Pewności nie ma nigdy, ale prawdopodobieństwo jest wysokie ;)

Dlaczego tak odległy termin? Już tłumaczę: trasę muszę opracować, sprawdzić przejezdność odcinków gruntowych, znaleźć atrakcje w terenie (o których obecnie jeszcze nie wiem, a rezerwa kilometrów jest i żal ją stracić), etc. Teoretycznie do listopada bym się wyrobił, ale co najmniej dwa interesujące mnie odcinki odpadają, no i dzień jest krótki w październiku czy listopadzie.
No i z PKSem muszę dojść do porozumienia :)
klewandowski

Post by klewandowski » 04 Sep 2010, 22:43

znaleźć atrakcje w terenie (o których obecnie jeszcze nie wiem, a rezerwa kilometrów jest i żal ją stracić), etc.
Już bez przesady. To jest impreza komunikacyjna i największą atrakcją ma być Jelcz. Najlepiej by było gdybyś znalazł kogoś dobrze obeznanego w historii tutejszej komunikacji i walorach krajoznawczych okolicy. Byłoby szybciej.
Zamów autobus, zbieraj chętnych, a w międzyczasie opracuj trasę (2 w 1).

Z niektórymi imprezami to trzeba się naprawdę spieszyć. Dla przykładu Sanosem z PKS Ostrowiec Św. już się nie pojedzie. W lipcu został skasowany z powodu braku części zamiennych.
michalsot

Post by michalsot » 04 Sep 2010, 23:12

klewandowski wrote: Już bez przesady. To jest impreza komunikacyjna i największą atrakcją ma być Jelcz..[/b]
Jeśli to ma być atrakcja nie znajdzie się pewnie nawet 15 osób.
skimboy

Post by skimboy » 05 Sep 2010, 08:01

michalsot wrote:
klewandowski wrote: Już bez przesady. To jest impreza komunikacyjna i największą atrakcją ma być Jelcz..[/b]
Jeśli to ma być atrakcja nie znajdzie się pewnie nawet 15 osób.
Skoro to nie Ikarus z wyjącym mostem Raba to może być ciężko... Myślę, że tak: teraz mógłbyś jechać i opracować trasę i przy okazji zagadać z PKS. Gdyby wypaliło, to ogłosisz oficjalnie na forum. W październiku to nie za fajnie, bo zaraz ciemno, więc raczej albo koniec września albo rzeczywiście maj 2011...
Post Reply