Nazwa przewoźnika
Nazwa przewoźnika
Jak wiadomo na TWB obowiązują zasady pisowni języka polskiego. Jeżeli więc firma nazywa się np. Usługi Transportowe Marnow, Marek Nowak, Zadupie Dolne, to piszemy nazwy własne wielką literą, a nie wersalikami, czyli w żadnym razie MARNOW. Wersalikami oznaczamy skróty jak PKS czy MZK. Powoływanie się tutaj na Urząd Skarbowy czy innych oszołomów nie ma większego sensu.
Re: Nazwa przewoźnika
A jeżeli właściciel firmy zarejestruje ją w KRS z błędem ortograficznym w nazwie, to też będziesz świętszy od papieża?
Mam taki sobie problem, otóż nie mogę znaleźć wozów firmy Sindbad. Wpisuję po tablicach - nie ma, dobra, może blachy zmienili, po taborowym też niet.
Nie koniecznie wóz jest Sindbada, może być też Janosika, albo Albatrosa czy pojedynczych właścicieli.
Victory shall be mine!
Ale nie można go znaleźć w bazieBurdzio wrote:Nie koniecznie wóz jest Sindbada, może być też Janosika, albo Albatrosa czy pojedynczych właścicieli.

Tak przy okazji, to muszę powiedzieć, że po tych zmianach w karcie edycji pojazdu, to np. Raf Trans mi sie nie chce wyświetlać (mimo że w polu zaczne np. wpisywać "Raf" to nie wyświetla się pod spodem na liście).
Ale nie o tym chciałem pisać. Otóż mam pytanie co zrobić w przypadku, kiedy firma zmieni nazwę. Akurat mam taki przypadek, że firma zmieniła nazwę. Właściciel został ten sam. Doszedł chyba jakiś współwłaściciel i firma zmieniła siedzibę (dokładnie ulicę, bo mieści się nadal w tej samej miejscowości).
I teraz nie wiem czy edytować dotychczasową firmę, wpisując np. w inne informacje, że to dawniej taka i taka z siedzibą tu i tu, czy jednak dodać do bazy nową firmę (również dając odpowiednią adnotację) i przeedytowując ich auta.
Przyznam szczerze, że nie wiem jak to jest dokładnie, bo strony internetowe (ze starą nazwą firmy, starym logo i starym wyglądem i ta nowa) nadal działają, ale w KRS są informacje jakoby we wrześniu 2011 r. dokonano właśnie tych wszystkich zmian, więc chyba fizycznie stara firma nie isnieje.
Ale nie o tym chciałem pisać. Otóż mam pytanie co zrobić w przypadku, kiedy firma zmieni nazwę. Akurat mam taki przypadek, że firma zmieniła nazwę. Właściciel został ten sam. Doszedł chyba jakiś współwłaściciel i firma zmieniła siedzibę (dokładnie ulicę, bo mieści się nadal w tej samej miejscowości).
I teraz nie wiem czy edytować dotychczasową firmę, wpisując np. w inne informacje, że to dawniej taka i taka z siedzibą tu i tu, czy jednak dodać do bazy nową firmę (również dając odpowiednią adnotację) i przeedytowując ich auta.
Przyznam szczerze, że nie wiem jak to jest dokładnie, bo strony internetowe (ze starą nazwą firmy, starym logo i starym wyglądem i ta nowa) nadal działają, ale w KRS są informacje jakoby we wrześniu 2011 r. dokonano właśnie tych wszystkich zmian, więc chyba fizycznie stara firma nie isnieje.
-
Większość spółek akcyjnych jest zarejestrowanych z błędem, czyli z kropkami (S.A.).fikander wrote:A jeżeli właściciel firmy zarejestruje ją w KRS z błędem ortograficznym w nazwie, to też będziesz świętszy od papieża?
A te wersaliki to jakaś plaga. Zupełnie jak z tym zoo.