Poczekajcie. Może być to winą czytnika kart pamięci albo jego przewodu. Ja też się spotkałem z takim problemem. Korzystam z czytnika wielu rodzajów kart, który przy zakupie posiadał swój krótki przewód USB - około 20cm. Niemniej jednak człowiek jest leniwy i wchodzenie pod stół za każdym razem by podłączyć do komputera przewód USB jest upierdliwe. Toteż wpiąłem sobie z tyłu starszy kabelek USB, około metrowej długości i podłączałem czytnik do niego. Efekt był taki, że co któreś zdjęcie zrzucone z czytnika przez dłuższy przewód wyglądało właśnie w taki sposób. Albo zawierało przesunięcie o kilka pikseli na jakiejś wysokości kadru, albo zepsucie kolorów albo inny błąd spowodowany zakłóceniami transmisji dostającymi się przez dłuższy przewód z otoczenia. Powtórne zrzucenie z karty tego samego zdjęcia skutkowało poprawnym zapisem lub innym błędem. Trochę czasu minęło nim znalazłem przyczynę problemu, ale odkąd wróciłem do krótkiego przewodu, problem przestał się pojawiać.
Edit: dopiero teraz przeczytałem, że problem już został rozwiązany, niemniej jednak nie kasuję mojego wpisu, bo komuś może się kiedyś przydać przy podobnej sytuacji.