Dyskusja o knotach, czyli szukamy nowych blokerów
- Marcin Ciszewski
Re: Dyskusja o knotach, czyli szukamy nowych blokerów
Chyba raczej będzie to wybór "autora co ma najwięcej kolegów"...
Zablokował mi zdjęcie.
Wiecie co z nim zrobić!!!!!!!!!!!!!!!
xD
Wiecie co z nim zrobić!!!!!!!!!!!!!!!
xD
- piotr_kosz
Podzielam zdanie Marcina. Już dziś mamy kręgi wzajemnej adoracji...Marcin wrote:Chyba raczej będzie to wybór "autora co ma najwięcej kolegów"...
Również nie wiadomo, jakie zdjęcia miałyby tam się znajdować. Czy za wzór damy zdjęcia np. z tematu "Gdzie jest autobus" ? Sprawa dyskusyjna i trudna do rozstrzygnięcia.
Przypomnę listę kandydatów, którzy zostali (najczęściejslavco wrote:A wracając do tematu... jacyś nowi cenzorzy będą? :>

1. Alojz
2. Luke
3. Mike
4. Mateusz Machel
5. Bartek Musiał
6. Banan
7. Przemek W.
8. mzk804
9. piotr_kosz
10. Lukasy
11. Marcin Nader
12. Konrad Bek
13. Jacek Pudło
14. Paweł M.
15. Marek Landowski
16. skimboy
Również chciałem zaapelować o zastanowienie się nad kolejnym, poruszonym tematem - mianowicie chodzi o nowych edytorów.
Sądzę, że Mike jest numerem jeden do tej funkcji. On siedzi w "PeKaeSach" i wie co w "trawie piszczy".Wojtek (wokie) wrote:Naprzykład jeżeli dobrze widze to Kujawsko-Pomorskie nie ma ani tego ani tego.
- p_waclawek
Jak dla kogo. Zablokowane zdjęcie jest zdjęciem nieudanym. To tak jak znajdziesz fajną miejscówkę, czekasz godzinę na autobus, robisz zdjęcie i akurat słońce ci zachodzi, albo nie trafiasz z ostrością, albo wjedzie ci puszka itd. Tak, jesteś wtedy wkurzony. Ale to motywuje do powtórzenia tego kadru. I tak samo powinno być z zablokowanym zdjęciem. Przyglądam się tej dyskusji od początku. Moje zdanie jest takie, że autor zablokowanego zdjęcia powinien to postrzegać właśnie jako motywacje a nie zniechęcanie. No chyba, że ktoś ma wodę w mózgownicy. Jak to osiągnąć? Może w uzasadnieniu cenzorzy powinni pisać oprócz powodu jakieś wskazówki, aby autor takich błędów w przyszłości już nie popełniał?2) blokada ma zawsze demotywujący charakter, już na starcie psuje ona podejście autora zdjęcia
Jasne, blokując zdjęcie będzie się trzeba wyspowiadać przed autorem, poprosić o wybaczenie i jeszcze najlepiej zrobić kolejne zdjęcie za niego, żeby już nie było zablokowane. Ludzie, przecież to są tylko zdjęcia. Nie wyjdzie, trudno, wyjdzie następne. Albo i nie. I tak aż do skutku.p_waclawek wrote:Może w uzasadnieniu cenzorzy powinni pisać oprócz powodu jakieś wskazówki, aby autor takich błędów w przyszłości już nie popełniał?
Moim zdaniem racja leży pośrodku. Owszem, jeśli ktoś jest na tyle niedojrzały, że na bloka reaguje fochem i rzuca mięsem na prawo i lewo, trzeba mu na jakiś czas "podziękować" i ewentualnie poczekać aż trochę urośnie i zmądrzejeCrom wrote:@JP: Co do Twojego sposobu to przypomina mi się zaraz "bezstresowe wychowanie dzieci". (...) TWB nie ma na celu wychowywania, uczenia radzenia sobie z emocjami a nawet nauki fotografii.

Inną sprawą jest nauka fotografii, szczególnie tej można powiedzieć "specjalistycznej", komunikacyjnej. Nie wiem czy pamiętasz, ale na początku każdy z nas strzelał niezłe knoty, i Ty, i ja również (klik

Moim zdaniem nie powinniśmy wpadać w skrajności. Potrzeba nam dalszej dyskusji, żeby znaleźć złoty środek tak, aby utrzymać poziom zdjęć na TWB, jednocześnie nie zniechęcając tych, którzy na prawdę chcą się rozwijać.
Tak mi się wydaję

© Paul167
W Zachodniopomorskim chyba nie ma żadnych osób z literkamipiotr_kosz wrote: Sądzę, że Mike jest numerem jeden do tej funkcji. On siedzi w "PeKaeSach" i wie co w "trawie piszczy".

- piotr_kosz
Sugerujesz coś? :>mike wrote:W Zachodniopomorskim chyba nie ma żadnych osób z literkami
PS - do listy kandydatów zapomniałem dopisać Pawła (pawelzmiennik) - za błąd przepraszam.

Sam popadasz w skrajność. Wszystko w życiu robisz metodą prób i błędówslavco wrote:Jasne, blokując zdjęcie będzie się trzeba wyspowiadać przed autorem, poprosić o wybaczenie i jeszcze najlepiej zrobić kolejne zdjęcie za niego, żeby już nie było zablokowane. Ludzie, przecież to są tylko zdjęcia. Nie wyjdzie, trudno, wyjdzie następne. Albo i nie. I tak aż do skutku.

Zamiast "nuda" w uzasadnieniu można napisać "Nuda - unikaj zdjęć z ulicy X, bo jest mocno obfotografowana" i chyba nikomu z głowy korona nie spadnie, a autor zablokowanego zdjęcia otrzyma pożyteczną wskazówkę.
Tak dla jasności. Ja nie piszę o tym, żeby blokowanie zlikwidować. Ma ono swoje wady, ale i zalety - to jedyna metoda eliminacji zdjęć najgorszych. Natomiast chodzi w tym wszystkim o co innego. Skoro gnoimy zdjęcia najgorsze, to powinniśmy też promować te najlepsze. Poza wspomnianym pomysłem na "autora tygodnia" można też zrobić "zdjęcia tygodnia" w tej formie, że jedno najlepsze zdjęcie z danego dnia wskakiwałoby na tydzień na główną w formie miniaturki z linkiem. Bez żadnego oceniania czy plusów itp. mogliby to spokojnie robić już istniejący blokerzy.
I nie chodzi tu o żadne przedszkole czy bezstresowe wykonanie, tylko o to, by z jednej strony promować najlepsze zdjęcia, a z drugiej - dać ludziom wskazówki, by łatwiej było im poprawiać jakość swoich zdjęć.
I nie chodzi tu o żadne przedszkole czy bezstresowe wykonanie, tylko o to, by z jednej strony promować najlepsze zdjęcia, a z drugiej - dać ludziom wskazówki, by łatwiej było im poprawiać jakość swoich zdjęć.
LuBus - Lubelskie autobusy i trolejbusy - www.lubus.vot.pl
To i ja przyłącze sie do dyskusji. Moje dwa typy to Mirek Czerliński "Mike" i Dawid Kosidowski.