W związku z sukcesywnym wycofywaniem Jelczy z ulic powiatu poznańskiego w dniu 5 czerwca 2010 (lub 6 czerwca) mam zamiar zorganizować specjalny przejazd dla miłośników komunikacji. Trasa rozpocznie się w Poznaniu o godzinie 9:45 (dworzec główny PKP) i jest skomunikowany z przyjazdami pociągów z kierunku Gorzowa, Wrocławia, Bydgoszczy, Torunia oraz Warszawy. Trasa przejazdu według planów będzie przebiegała przez Luboń, Skórzewo, Wysogotowo, Lusowo, Lusówko, Grzebienisko, Gaj Wielki, Kokoszczyn, Rokietnicę, Żydowo, Sobotę, Chludowo i zakończy się w Poznaniu (łącznie ok. 180-200 km).
Tabor:
Jelcz PR-110 #05 (Translub Luboń - ostatni Jelcz PR-110 w całym powiecie poznańskim, który prawdopodobnie w lipcu będzie kasowany) - przejazd przez Luboń

Jelcz M121l #WL 63830 lub #WL 63831 (TPBUS Tarnowo Podgórne) - przejazd po terenie gminy Tarnowo Podgórne

Jelcz 120M #PZN 802C (TPBUS Tarnowo Podgórne) lub jeżeli uda się załatwić Jelcz M11 #PZN 911F (wycofany z czynnej eksploatacji w styczniu 2010 jako ostatni 3-drzwiowy mig w powiecie) - przejazd po terenie gminy Rokietnica (po trasie stare linii 03 obsługiwanej przez TPBUS)

Jelcz L120 #118 lub #118 (w tym roku sprzedano już 3 Jelcze, więc to również może się okazać ostatnią okazją na przejazd tymi wozami) - przejazd po terenie gminy Suchy Las

Koszt udziału - prawdopodobnie impreza będzie darmowa
Obecnie mam wstępną akceptację firm na przeprowadzenie imprezy. Mam nadzieję, że spotka się ona z dużym odzewem z Waszej strony. Czekam na wszelkie uwagi i wstępne deklaracje uczestnictwa. Oficjalna informacja o imprezie będzie podana do 23 maja 2010 (na stronie głównej TWB oraz na forum).
Pozdrawiam
Maciej Sobczyk