498855

Dyskusje o zablokowanych zdjęciach.
Post Reply
105NaD751

498855

Post by 105NaD751 » 10 Jul 2011, 22:45

http://www.phototrans.eu/14,498855,0,So ... _1852.html

Zdjęcie zablokowane przez Adama G, powody: braki ostrości, kompresja, schody na przodzie autobusu, zła obróbka. Chciałbym też poznać zdanie innych, bardzo proszę o wypowiedzieć. A co do samej kwestii blokady to gościu stwierdził że nie zastosowałem się do próśb o podmienienie. Jest to NIEPRAWDĄ ponieważ po komentarzu nr 6 zdjęcie zostało podmienione (z 177 do 275 kilo). Zdaję sobie sprawę że moja obróbka nigdy nie była mocną stroną, lustrzanki też nie mam, szkoda jednak iż w ten sposób traktuje się ludzi, którzy starają się ukazać szczecińskie nowości. Zdjęć ze Szczecina nie jest za dużo, a będzie jeszcze mniej. Dodam jeszcze że jest to 3 zdjęcie zablokowane mi przez Adama w ciągu 2 miesięcy. Cenzorzy...
JacekM1

Re: 498855

Post by JacekM1 » 10 Jul 2011, 23:34

Wrzuć na jakiś zewnętrzny serwer obie wersje, zobaczymy czy udało Ci się rzeczywiście coś poprawić.
Když inspekce přijde a optá se: ,Máte nějakou stížnost?`, tak musíš, smrade, stát hapták, zasalutovat a odpovědět: ,Poslušně hlásím, že nemám, že jsem úplně spokojen.` - Jak to řekneš, hnuse, opakuj to!
Luke_Police

Post by Luke_Police » 11 Jul 2011, 20:17

Faktycznie zdjęcie jakieś wybitnie złe nie było, powiedziałbym wręcz, że dokumentalnie ważne, a jakościowo przyzwoite. Co do argumentów zablokowania to z trzema się nie zgodzę: braków ostrości jakoś nie widzę, schody na przodzie autobusu to naturalny skutek lekkiego wyostrzenia po zmianie rozdzielczości i w tym przypadku naprawdę nie są one jakieś wybitnie dokuczliwe, kompresja - z tego co widzę po rozmiarze, zdjęcie zostało podmienione na mniej skompresowane. Co do obróbki, to moim zdaniem jest wystarczająca by zdjęcie nadawało się do publikacji, sam długo fotografowałem kompaktem i wiem, że takie przekłamania kolorów na wyświetlaczu, czy mniej wyraziste barwy niż w lustrzance, nie jest tak łatwo poprawić przy obróbce, bo efektem ubocznym zwiększenia wyrazistości barw jest wzrost zaszumienia.
105NaD751

Post by 105NaD751 » 11 Jul 2011, 21:44

JacekM1 wrote:Wrzuć na jakiś zewnętrzny serwer obie wersje, zobaczymy czy udało Ci się rzeczywiście coś poprawić.
http://images8.fotosik.pl/2305/56a810e3b9833e95.jpg oraz po Riocie: http://images8.fotosik.pl/2305/35aea9b5c8bda8c5.jpg Widzę sam że poprawiłem niewiele, ale na pewno nie można mi zarzucić że nie próbowałem.
Adam G.1

Post by Adam G.1 » 11 Jul 2011, 23:24

105NaD751 wrote:Jest to NIEPRAWDĄ ponieważ po komentarzu nr 6 zdjęcie zostało podmienione (z 177 do 275 kilo).
Po pierwsze - po podmianie nadal jest zbyt słabe, po drugie - mogłeś zawsze napisać komentarz. Wolisz jednak opowiadać naokoło, jaki to cham-cenzor blokuje zdjęcia oraz rozsyłać maile w których nie ma za grosz kultury. Tak nie będziemy rozmawiać - udzieliłem wskazówek, dałem trochę czasu, mogłeś się dopytać. Nie wykorzystałeś tego, Twoja strata.
105NaD751 wrote:Zdaję sobie sprawę że moja obróbka nigdy nie była mocną stroną,
Moją kiedyś także. Trzeba się jednak rozwijać i uczyć.
105NaD751 wrote: lustrzanki też nie mam, szkoda jednak iż w ten sposób traktuje się ludzi, którzy starają się ukazać szczecińskie nowości. Zdjęć ze Szczecina nie jest za dużo, a będzie jeszcze mniej.
Jedni za dwa miesiące umierają, inni przestają ukazywać nowości... Heroicznych męczenników mieliśmy tu już wielu, to nie jest dobra postawa.
105NaD751 wrote:Dodam jeszcze że jest to 3 zdjęcie zablokowane mi przez Adama w ciągu 2 miesięcy. Cenzorzy...
Luke powinien zablokować jeszcze jedno, pod którym napisał komentarz i również nie widać żadnej poprawy. Nie będę jednak wchodził w jego kompetencje, skoro sam tego nie zauważył :)
Luke wrote:dokumentalnie ważne, a jakościowo przyzwoite
Co dokumentuje? Zatramwaj, jeżdżący do dziś dokładnie identyczną trasą? :P
Luke wrote:braków ostrości jakoś nie widzę, schody na przodzie autobusu to naturalny skutek lekkiego wyostrzenia po zmianie rozdzielczości i w tym przypadku naprawdę nie są one jakieś wybitnie dokuczliwe, kompresja - z tego co widzę po rozmiarze, zdjęcie zostało podmienione na mniej skompresowane.
Jeśli schody uważasz za coś normalnego, znaczy to że mamy machać ręką na takie przypadki? Każdy wyostrza zdjęcia i jakoś mało komu owe schody wychodzą. Kompresja jest tragiczna i to nawet po zmianie zdjęcia. Nie wiem, w jakim programie i w jaki sposób jest to obrabiane, lecz poziom jest zbyt niski. Polecam spojrzeć choćby na tablicę rejestracyjną lub Matiza. Widać to zresztą na całym zdjęciu.
Luke wrote:sam długo fotografowałem kompaktem i wiem, że takie przekłamania kolorów na wyświetlaczu, czy mniej wyraziste barwy niż w lustrzance, nie jest tak łatwo poprawić przy obróbce, bo efektem ubocznym zwiększenia wyrazistości barw jest wzrost zaszumienia.
Tu jest zarówno zaszumienie, jak i kiepskie kolory. Nikt nie twierdzi, że to galeria zdjęć z lustrzanek, jednak siłą rzeczy z kompaktu rzadziej uzyska się dobre zdjęcie.

Konkluzja powinna być wypisana wielkimi literami na stronie głównej - nie każde zrobione zdjęcie trzeba wrzucić na TWB.
Luke_Police

Post by Luke_Police » 12 Jul 2011, 19:33

Adam G.1 wrote:Co dokumentuje? Zatramwaj, jeżdżący do dziś dokładnie identyczną trasą? :P
Dodajmy, że to jedno z pierwszych zdjęć tego zatramwaju.
Adam G.1 wrote:Jeśli schody uważasz za coś normalnego, znaczy to że mamy machać ręką na takie przypadki? Każdy wyostrza zdjęcia i jakoś mało komu owe schody wychodzą. Kompresja jest tragiczna i to nawet po zmianie zdjęcia. Nie wiem, w jakim programie i w jaki sposób jest to obrabiane, lecz poziom jest zbyt niski. Polecam spojrzeć choćby na tablicę rejestracyjną lub Matiza. Widać to zresztą na całym zdjęciu.
Nie wiem ja jakim monitorze to zdjęcie oglądasz, że takie rzeczy widzisz. Patrzę na tablice rejestracyjną i na matiza i ... gdzie ta tragiczna kompresja?
Adam G.1 wrote:Tu jest zarówno zaszumienie, jak i kiepskie kolory. Nikt nie twierdzi, że to galeria zdjęć z lustrzanek, jednak siłą rzeczy z kompaktu rzadziej uzyska się dobre zdjęcie.
Idąc tym tokiem myślenia dyskryminujesz posiadaczy słabszych aparatów. Oczywiście, że przy pomocy narzędzi takich jak fotoszop można z takiego zdjęcia sporo wyciągnąć, ale będzie ono wtedy nienaturalne.
Adam G.1 wrote:Konkluzja powinna być wypisana wielkimi literami na stronie głównej - nie każde zrobione zdjęcie trzeba wrzucić na TWB.
Z tym się akurat zgodzę.

Swoją drogą ciekawy jestem opinii innych cenzorów na temat tego zdjęcia.
Adrian Henszel

Post by Adrian Henszel » 12 Jul 2011, 23:51

Zdjęcie jest strasznie skompresowane, nie wiem jak wyglądał oryginał ale myślę, że mimo wszystko dałoby się to wyciągnąć, ostrzenie też zbyt duże, ale to nic innego jak zrąbana obróbka.
Tabor MPK w Wałbrzychu w latach od 1982 do 2010:
Image
koziutek

Post by koziutek » 13 Jul 2011, 17:40

Zdjęcie jak zdjęcie, gorsze knoty tu ostatnio trafiają, ale za niegrzeczną postawę kara się należy. Jeśli cenzor zwraca uwagę na jakość to należy przynajmniej starać się sensowną argumentacją bronić, a nie odszczekiwać a potem urządząc kolejny spektakl pt. "obrażę się na twb i zabiorę zabawki (a potem będę prosił o przywrócenie konta)".
Post Reply