Jarosz wrote:W dyskusji pod fotką pogota z Londynu af_robert podśmiechiwał się:
Następnie zaglądasz na stronę 241 Wielkiej Księgi Zasad Dodawania Zdjęć na TeWuBe. Czytasz punkt 7 paragraf 31 ustęp c.)... i w sumie tak to i wygląda

Ostatnimi czasy wrzucam średnio kilka zdjęć w miesiącu, ale mimo to zauważam że trochę za bardzo się ten "niespisany regulamin" rozrósł. Z mojej perspektywy problem leży też trochę w tym, że obecnie pracujemy wg schematu:
"to nie do końca powinno tak być, ale ludzie którzy się na tym znają będą wiedzieli o co chodzi", bo w wielu kwestiach zabrnęliśmy głęboko w niekonsekwencję.
I ok, ja wiem o co chodzi, wiele osób wie o co chodzi - ale, ale - przecież są tu tacy, którzy traktują zbiorkom bardziej w kwestiach niedzielnego wypadu na fotki, niż śledzenia który koncern przejął którą fabrykę...
Myślę, że dla takich osób nasza baza danych jest czymś w rodzaju ciemnej otchłani, i aby dodać fotkę starają się oni jak najlepiej dopasować dodawany pojazd do tego co już tu zastali - raz wyjdzie im lepiej, raz gorzej. A cierpi na tym przejrzystość bazy danych właśnie.
empi wrote:No ale przecież tworzenie regulaminów i definicji jest do kitu i wszyscy są temu przeciwni(...)
Heh, czuję się wywołany do odpowiedzi...

Po pierwsze - są pola, gdzie regulaminy się sprawdzają i są takie, gdzie próba ich spisania skończyłaby się stworzeniem czegoś rozmiarów
Encyclopaedia Britannica.
Po drugie - taki regulamin powinien być: krótki, jasny i
jednoznaczny. Jakikolwiek inny po prostu mija się z celem. A deliberowanie ile % pogota na zdjęciu kwalifikuje fotkę na twb3 - to bynajmniej nie jest coś co należy ujmować w jakieś reguły.
Zatem: regulamin - jak najbardziej tak, ale z głową.
empi wrote:Bałagan w seriach bierze się w ogóle z braku definicji "serii", nie wiadomo co powinno być w innej serii, a co w tej samej.
To jest strzał w 10, zadam zatem naiwne pytanie: Dlaczego jako duża i prężna fotogaleria nie jesteśmy w stanie sami dla siebie wypracować jednej i spójnej definicji serii i później się do niej stosować?
Tu jest właśnie pole do popisu dla chętnych do tworzenia regulaminów. Nasi edytorzy i seriatorzy dysponują tak dużą wiedzą, że zebranie tego wszystkiego do kupy nie byłoby wielkim problemem.
Z resztą - serie to temat - rzeka, jak wiemy...

Ile to już debat na ten temat stoczyliśmy, ile postów napisaliśmy?
Mnie osobiście szlag trafia jak widzę coś takiego:
http://www.phototrans.eu/24,2670,0,Nati ... _Ltd_.html
Serie nadwoziowe przemieszane z podwoziowymi - Caetano Levante dodane 6 razy jako Caetano i 3 razy jako Scania...
Czuję się jakbym wchodził do biblioteki i w jednym katalogu miał spis książek posegregowanych raz to wg nazwiska autora, a innym razem wg tytułu. Niby dane są te same, ale o porzadek w takim katalogu będzie bardzo trudno. Wiem, że dyskusja na ten temat została juz zamknięta, ale ja nie potrafię tego ogarnąć i jest to dla mnie zbyt duży bałagan. (nawiasem mówiąc - kolejne miejsce, gdzie regulamin znalazłby swoje zastosowanie)
Swoją drogą to serie brytyjskie w ogóle wymagają lekkiego uporządkowania. Od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem wstawienia na forum tabelki wyjaśniającej co i jak podpinać pod jakie serie - ale czasu ciągle mało.
Widzę, że szykują się poważne zmiany w kwestii organizacji twb, może więc będzie okazja, żeby niektóre obszary bazy danych solidnie "przewietrzyć". W miarę możliwości chętnie bym pomógł przy części "wyspiarskiej".