Zmiany

empi

Re: Zmiany

Post by empi » 27 May 2012, 23:40

fikander wrote:Cóż, z punktu widzenia osoby odwiedzającej galerię epizodycznie - zrobił się koszmar. Przez pół godziny próbowałem jakoś dobrać się do wszystkich zdjęć z Niżnego Nowogrodu - wyświetlały mi się albo zdjęcia Banana, albo Jarosza, do zdjęć rosyjskich autorów mogłem się dobrać tylko przez mapkę. Nie wiem, po co takie mieszanie, dzięki któremu nic nie można znaleźć, ale chyba zdecydowanie zmniejszę częstotliwość odwiedzin na niekolejowej części (częściach?). Z mojego punktu widzenia - sztuka dla sztuki i nic ponad to.
Ty zwykle zabierasz głos, by przekazać, że nie ma sensu zaglądać na niekolejową część i że w ogóle jest źle i niedobrze :P
Powody dla tych zmian były wyszczególnione i założenia są dobre, chwilowo jest zamieszanie, ale potrzebne są konstruktywne i merytoryczne uwagi, by to wszystko ogarnąć.
potrafię pracować dobrze, potrafię coś tam coś tam
fikander

Post by fikander » 28 May 2012, 00:24

empi wrote:Ty zwykle zabierasz głos, by przekazać, że nie ma sensu zaglądać na niekolejową część i że w ogóle jest źle i niedobrze :P
Powody dla tych zmian były wyszczególnione i założenia są dobre, chwilowo jest zamieszanie, ale potrzebne są konstruktywne i merytoryczne uwagi, by to wszystko ogarnąć.
Jak dla mnie powody tych zmian nie przechodzą weryfikacji brzytwą Ockhama; to trochę tak, jakby na skyscrapercity.com nagle postanowili postawić fyfnyliard regionalnych forów, bo nikt nie ogarnia całości (a jest to społeczność "cokolwiek" od TWB większa). Dla mnie - być może faktycznie chwilowo - reforma spowodowała skutek odwrotny od zamierzonego, czyli utrudnienie znalezienia zdjęć, które faktycznie mnie interesują. Być może stałym użytkownikom jest łatwiej, ale wydaje mi się, że potencjalny nowy użytkownik może mieć te same problemy, co ja, dlatego też o tym piszę - bo, jakkolwiek faktycznie moje zainteresowanie tą częścią galerii jest mierne, to nie jest zerowe :P
oolek15

Post by oolek15 » 28 May 2012, 13:07

fikander wrote:potencjalny nowy użytkownik może mieć te same problemy, co ja
Może bardziej osoba która przegląda sobie TWB, bo użytkownik może przejrzeć forum i wszystko przeczytać. Poza tym od zawsze "nowy" musiał przyswoić sobie kilka informacji (nazewnictwo pojazdów, tagi, ...) - teraz jest ich trochę więcej (o perspektywy i "tryb otwarty"). Z własnych doświadczeń: na początku perspektywy mogą spowodować małe "ale", ale po pewnym czasie człowiek się przyzwyczaja. Wystarczy pamiętać że istnieje tryb otwarty/open.phototrans.eu.
Pozdrawiam, Olek
decomposed05

Post by decomposed05 » 28 May 2012, 20:12

De. obejmuje z defaulta Holandię. :P
Amalio

Post by Amalio » 29 May 2012, 22:07

No dobra. To teraz w drugą stronę. A czemu tego zdjęcia z defaulta na .de nie było skoro jest na nim Citaro?
http://phototrans.de/autobusy.php?s=14& ... 9&ticket=0
Jako, że bardzo ładne, to edytowałem perspektywę.
empi

Post by empi » 03 Jun 2012, 09:55

Właściwie to sam już straciłem cierpliwość. Zaglądam na TMB Barcelona, jest parę zdjęć, potem przeglądam google, a tam zdjęcia kolejnych wozów poujmowane w innych perspektywach.
To jest fajne, jeżeli przedstawiamy strumień ostatnio dodanych zdjęć, pogrupowany w perspektywy. Ale przy świadomym wybieraniu kolejnych przewoźników czy miast powinniśmy mieć dostęp do wszystkiego. Przecież ja nie wchodzę do Barcelony szukać Autosanów.
Nie umiem z tego korzystać jako z bazy danych. Czy na open.phototrans będę miał wszystko?
decomposed05

Post by decomposed05 » 03 Jun 2012, 22:16

empi wrote:Właściwie to sam już straciłem cierpliwość. Zaglądam na TMB Barcelona, jest parę zdjęć, potem przeglądam google, a tam zdjęcia kolejnych wozów poujmowane w innych perspektywach.
To jest fajne, jeżeli przedstawiamy strumień ostatnio dodanych zdjęć, pogrupowany w perspektywy. Ale przy świadomym wybieraniu kolejnych przewoźników czy miast powinniśmy mieć dostęp do wszystkiego. Przecież ja nie wchodzę do Barcelony szukać Autosanów.
Nie umiem z tego korzystać jako z bazy danych. Czy na open.phototrans będę miał wszystko?
Ano. Jeszcze masz "Tryb Otwarty".
empi

Post by empi » 04 Jun 2012, 12:59

decomposed05 wrote:
empi wrote:Czy na open.phototrans będę miał wszystko?
Ano. Jeszcze masz "Tryb Otwarty".
Ok, tylko że to naprawdę jest nie do ogarnięcia przez osobę nieuczestniczącą w zmianach.
Mam na przykład taki pomysł: na głównej, albo może nawet w pasku nad każdą podstroną powinien być wielki jak byk napis "Przeglądasz teraz stronę z perspektywy: POLSKA. Wybierz inną: [lista]". Do tego w kartach pojazdów powinny być linki do zdjęć spoza perspektywy, mogą być nawet te zdjęcia tylko np. mniejsze lub zacienione na szaro.

Coś trzeba zmienić, żeby podział na perspektywy był łatwo zauważalny, zrozumiały i uniemożliwiał ryzyko niedotarcia do danych.
Amalio

Post by Amalio » 04 Jun 2012, 13:11

No właśnie. Przede wszystkim moim zdaniem przełączanie pomiędzy trybami powinno być widoczne od zaraz, a nie, że mamy malutką listę na boku tak żeby nikomu nie zawadzała. Podejrzewam, że jest naprawdę sporo osób zwłaszcza zza granicy które nie mają pojęcia o co się rozchodzi.
Post Reply