New database structure / nowa struktura bazy danych

Luke_Police

Re: New database structure / nowa struktura bazy danych

Post by Luke_Police » 22 Apr 2013, 16:33

Powiem może rzecz oczywistą, ale w wielu autobusach ilość miejsc siedzących w konkretnym egzemplarzu zależała od ilości i układu drzwi oraz preferencji zamawiającego dotyczących zapewnienia możliwości przewozu wózków dziecięcych. Taki MAN NL263 może mieć spore zróżnicowanie ilości miejsc siedzących w zależności od aranżacji tyłu, rzeźni i ilości drzwi. Wóz z układem 2-2-0 teoretycznie powinien mieć więcej siedzeń niż pojazd z układem drzwi 2-2-2, aczkolwiek wszystko jeszcze zależy od tego jak konkretnie zaaranżowany jest tył i rzeźnia (czy siedzenia są umieszczone przodem/tyłem czy bokiem do kierunku jazdy). Więc operowanie na zakresach niewątpliwie uprościłoby sprawę. Przykładowo wczoraj robiąc porządek z kilkoma seriami wozów występującymi u znanych mi przewoźnków, zdałem sobie sprawę, że nie jestem w stanie ustalić jaką całkowitą pojemność oraz ilość siedzeń ma jeden autobus zakupiony ze Szwajcarii. Wychodzi na to, że bedę musiał go dorwać na mieście, wsiąść i przeczytać co ma napisane na naklejce obok kabiny.
decomposed05

Post by decomposed05 » 22 Apr 2013, 19:45

Luke_Police wrote:Powiem może rzecz oczywistą, ale w wielu autobusach ilość miejsc siedzących w konkretnym egzemplarzu zależała od ilości i układu drzwi oraz preferencji zamawiającego dotyczących zapewnienia możliwości przewozu wózków dziecięcych. Taki MAN NL263 może mieć spore zróżnicowanie ilości miejsc siedzących w zależności od aranżacji tyłu, rzeźni i ilości drzwi. Wóz z układem 2-2-0 teoretycznie powinien mieć więcej siedzeń niż pojazd z układem drzwi 2-2-2, aczkolwiek wszystko jeszcze zależy od tego jak konkretnie zaaranżowany jest tył i rzeźnia (czy siedzenia są umieszczone przodem/tyłem czy bokiem do kierunku jazdy). Więc operowanie na zakresach niewątpliwie uprościłoby sprawę. Przykładowo wczoraj robiąc porządek z kilkoma seriami wozów występującymi u znanych mi przewoźnków, zdałem sobie sprawę, że nie jestem w stanie ustalić jaką całkowitą pojemność oraz ilość siedzeń ma jeden autobus zakupiony ze Szwajcarii. Wychodzi na to, że bedę musiał go dorwać na mieście, wsiąść i przeczytać co ma napisane na naklejce obok kabiny.
Zaczynacie mnie coraz bardziej przekonywać. Można by konkretną ilość miejsc wpisywać przy każdym egzemplarzu lecz jak wiadomo przyjdzie pan gienek i wywali siedzenia i sprawa się robi skomplikowana.

Zakresy w pojemności zrobi się.
umoya

Post by umoya » 23 Apr 2013, 21:20

Przydałby się jakiś zbiorczy temat na forum, gdzie mniej uprawnieni wrzucaliby zebrane do kupy specyfikacje - dane silników, skrzyń i takich tam dupereleli, literkowcy mieliby wtedy wodę na młyn. Trochu się tego zebrało, a może i by rozruszało trochę ten temat, co by karty przewoźników wyglądały nieco lepiej. ;)
Luke_Police

Post by Luke_Police » 27 Apr 2013, 18:48

W jaki sposób w bazie danych ująć przypadek modyfikacji napędu pojazdu dokonanej przez producenta? Chodzi mi o conajmniej 4 autobusy wyprodukowane przez MAN-a jako model MAN NG232 CNG z silnikiem E2866DUH02, a następnie przerobione u producenta na model MAN NG312 (wymiana silnika na MAN D2865LUH09) i sprzedane do BVG Berlin. Normalnie dodać model NG312 z silnikiem MAN D2865LUH09 jako "Modernizacja (nie fabryczna)" (de facto NG312 z takim silnikiem był jak najbardziej produkowany seryjnie) czy może w ogóle olać to, że przez jakiś czas wozy miały zamontowany silnik CNG?

Mowa o tych pojazdach: http://phototrans.pl/2415,84,3778.html
mariomj

Post by mariomj » 27 Apr 2013, 20:35

OK, poddaję się, nie potrafię dodać autobusu do bazy :-(

Chcę dodać następujący autobus:

MAN A22 / Wright Meridian.

Nie znam żadnych danych dotyczących silnika i wyposażenia...

Próbowałem dodać wóz na dwa sposoby, oba nieudane.
Za pierwszym razem, klasycznie jak dotychczas, próbowałem wykorzystać wóz ze śmietnika. Po wpisaniu danych i zaakceptowaniu ich, nowy wóz nadal występował w grupie poprzednich danych (w tym przypadku przerabiałem MANa NG312 i tam ten wóz pozostał). Kilka razy próbowałem przenieść do Wrighta bezskutecznie.
W drugim przypadku tworzyłem nowy pojazd. Ale przy Wrightach nie ma modelu Meridian. Pozostawiłem więc same kreski. Nie mogę jednak dodać pojazdu do bazy, bo każe mi wybrać typ pojazdu.

Jak to robić?
decomposed05

Post by decomposed05 » 29 Apr 2013, 01:32

Nie bylo dodanego modelu więc dlatego ci się nie udawało.
Stworzyłem ten model - zakładam, że producentem finalnym jest Wright:
http://phototrans.hu/05,3790,0.html

Teraz już tylko wystarczy wybrać:
MAN -> A22 -> MAN A22 / Wright Meridian

Tak chyba będzie ok.
mariomj

Post by mariomj » 29 Apr 2013, 18:46

O to chodzi.

Dzięki za pomoc.
gumis

Post by gumis » 01 May 2013, 21:43

A ja mam pytanie odnośnie trolejbusów. Chciałem przypisać do Solarisów TLT odpowiednie wersje i napotkałem problemy. Gdy z listy wybrałem Trollino12+, to nie wyświetliło żadnych szczegółowych modeli do wybrania, wyświetla je natomiast jak wybierze się Urbino12+ i pokazuje wtedy na liście oprócz modeli autobusowych także kilka trolejbusowych. Nie wybrałem żadnych detali, ponieważ dane w proponowanych tam modelach nie zgadzają się z tymi u nas, chodzi o liczbę miejsc siedzących/stojących oraz dokładny model silnika - w tych danych są różnice. Nie znalazłem miejsca, gdzie można te szczegóły edytować lub dodać nowe, utknąłem w miejscu, a chciałem dobrze.
decomposed05

Post by decomposed05 » 02 May 2013, 00:06

Jak nie znalazłeś odpowiedniego modelu a znasz potrzebne wyposażenie to po prostu dodaj nowy model (jeśli masz [E]).
gumis

Post by gumis » 02 May 2013, 11:05

To będzie tak na stałe, że konkretne modele mogą dodawać tylko wybrani? Z jednej strony fakt, mógłby się zrobić bałagan, ale z drugiej trochę to demotywuje człowieka, gdy zbiera jakieś dane, żeby uzupełnić, a tu psikus, musi gonić za kimś i prosić, aby dodał.
Post Reply