Majówka z solarisem

Dyskusje o zablokowanych zdjęciach.
Post Reply
lolphoto

Majówka z solarisem

Post by lolphoto » 17 Jun 2013, 14:16

Ok, wiem że może nie jestem tu zbytnio lubiany przez większość ale to nie powód żeby zaraz blokować fotki, które zebrały plusa ! Otóż na majówce z solarisem popełniłem parę zdjęć. Kilka już wrzuciłem, kilka dopiero wrzucę, ale ! Komuś najwyraźniej przeszkadzają niektóre fotki gdyż potrafi zablokować:
http://phototrans.pl/14,629472,0,Solari ... _886B.html
Czy to rzeczywiście jest aż tak kijowe ? Na TWB wiszą większe knoty z majówki np: dwa portrety interurbino.

Drugim zdjęciem jest to zdjęcie:
http://phototrans.pl/14,629634,0,Solari ... DR768.html
Ok, rozumiem że to jest gorsze od poprzedniego ale błagam, gdzie tu jest niedoświetlone ? A nawet jeżeli tak uważacie to trzeba było napisać, ponieważ Robert napisał, zmieniłem no i nie było zastrzeżeń. A może komuś po prostu przeszkadza to, że wykorzystałem dobry kadr ?

Z góry dzięki za odpowiedź :)
vecto_529

Re: Majówka z solarisem

Post by vecto_529 » 17 Jun 2013, 15:30

lolphoto wrote:Ok, wiem że może nie jestem tu zbytnio lubiany przez większość ale to nie powód żeby zaraz blokować fotki, które zebrały plusa
Ale przecież to czy ktoś Cię lubi, nielubi czy jak - nie rzutuje na to, czy zdjęcie zostało wywalone czy nie. Tak samo jest z plusem. Komuś może się to zdjęcie spodobać, ale przyjdzie cenzor, który uzna je za zbyt słabe i je wyrzuci - nie ma co snuć teorii spiskowych, tylko brać to na klatę.

Co do pierwszego; tutaj powód słabej kompozycji zdjęcia jest uzasadniony. Mogłeś kadrować w prawo i bardziej podpuścić autobus. Ponadto masz schodki na dziobie - przyznaj, że teraz to czytasz i widzisz, że mogłeś się lepiej przyłożyć.

Co do drugiego; sam Ci zwróciłem uwagę, że jest ciemne - cieszy mnie to, że nie pozostawiłeś tego bez odzewu, jednak nadal nie jest to zadowalający efekt. Nie wiem, jakim programem obrabiasz zdjęcia, ale szczerze polecam opcję "krzywe" znaną z programu Photoshop. Nie muszę sprawdzać, by wiedzieć, że właśnie ona pozwoliłaby Ci uzyskać dobry efekt i zdjęcie by nie wyleciało, bo prócz tego, że minimalnie leci Ci w lewo - jest przyzwoite.

Jeśli masz jakieś problemy z obróbką zdjęć - zgłoś się. Wbrew różnym opiniom - nie biję, nie gryzę - a myślę, że mogę pomóc. Tyle w temacie, pozdrawiam.
ImageImageImage
lolphoto

Post by lolphoto » 17 Jun 2013, 16:33

Ok, postaram się jeszcze raz obrobić zdjęcia (tego knota z autobusem centralnie usunę) i byłbym wdzięczny gdyby ktoś przejrzał i jeszcze raz ocenił :)
lolphoto

Post by lolphoto » 17 Jun 2013, 23:46

Dobra, dwa podmieniłem więc gdyby ktoś zajrzał i ocenił w kontekście przywrócenia to byłbym bardzo wdzięczny :)
mirekmiras73

Post by mirekmiras73 » 18 Jun 2013, 10:42

vecto_529 wrote:szczerze polecam opcję "krzywe" znaną z programu Photoshop.
Kopia warstwy, podciągnąć krzywą zbyt ciemny obszar, zamalować maską na kopi warstwy niebo, by nie uległo przepaleniu, spłaszczyć obraz. Ludziska, obrabiajcie foty na kopiach warstw, bo na warstwie głównej większa obróbka jest o kand d... potłuc. Tak samo w GIMPie. Moim zdaniem drugie zdjęcie jest nadal za ciemne.
Post Reply