chciałbym skorzystać z prawa do obrony, przedyskutować i nie zgodzić się z powodami oraz decyzją o wyrzuceniu poza perspektywę fotki http://phototrans.pl/14,794116,0,MAN_NL ... y_812.html
Powody: Słaby kadr : Bardzo desperacki kadr: znak, piesza, ucięte drzewo
Sam kadr, jak najbardziej zamierzony i wykonany tak jak zakałdałem, ujęty główny obiekt czyli autobus na rondzie, nie portretowo, z pokazamiem jak największej ilości infrastruktury ale zarazem z rozsądkiem. Stąd w kadrze m. in. cały azyl dla pieszych ze znakiem oraz prawy skraj z latarnią. Oczywiście piesi i dojeżdżające pojazdy to element losowy ale jak najabrdziej normalny w fotografiach z miasta i niewpływający w żaden sposób na cel zdjęcia (piesza nie zasłania autobusu, pojazdy nie są ucięte i nie wyjeżdżają za kadr) W takim wypadku korzystnie wpływa to na fotkę pokazujać "życie miasta". Ucięte drzewo, mogłem wykadrować, ale od razu "poszła by" latarnia oraz ucięta została naczepa cieżarówki. Obecnie jak widać ucięta jest "naturalnie" infrastrukturą i nie wyjeżdża z kadru. Ujmujac całe drzewo sens straciłby kadr. ponieważ rozmiar drzewa odwracałby uwagę od autobusu skuteczniej niż piesza i znak, które równoważą się a między nimi autobus. Cała kompozycja kadru wtedy jak najbardziej zrównoważona.
Mam nadzieję, że wyjaśniłem swoją intencję wykonani tego zdjęcia, osoba która blokował być może nie do końca, wyłapano tylko szablonowe mankamenty i skreślono nie wgłębiając się w sens kadru i zamysł autora. Takie powody można byłoby zastosować do 2/3 nieportretowych fotografii na galerii gdyby cenzorzy podchodzili szablonowo a nie brali pod uwagę intencji autora. Jak wiadomo rodzaje kadrów są różne, od dokumentalnych, ciasnych portretów, standardowych, plenerowych oraz jakieś szeroko krajobrazowe. W tym wypadku decyzja o wyrzuceniu poza perspektywę to lekki zamach na indywidualną wizję twórczą autora, na wykorzystanie dostęponych motywów czy nawet wolność artystyczną