Amalio wrote: Uważam więc, że należałoby rozwiązać ten problem choć drogą, która wymagałaby naprawdę sporo pracy. Podczas dodawania do bazy tego typu konstrukcji opartych na obcych podwoziach przydałaby się dodatkowa rozwijana lista:
- najpierw wybieralibyśmy jak dotychczas model np Irizar PB
- po wybraniu modelu(nadwozia) z drugiej rozwijanej listy wybierałoby się podwozie. W przypadku w/w jest to Irisbus, MAN, MB, Scania, VDL, Volvo lub puste pole/znak zapytania jeżeli nie wiemy. Procedura ta byłaby pomijana w przypadku gdy jakiś model jest budowany na jednym, własnym podwoziu tak jak Citaro czy Urbino.
Ułatwiłoby to znacznie późniejszą pracę z bazą jeżeli będzie można wyszukać zarówno względem nadwozia (wybierając Irizar PB pokaże wszystkie znajdujące się w bazie pojazdy o tej nazwie) lub podwozia (wskazując na MAN 11.xx0 HOCL pokaże modele zabudowane na tym podwoziu).
Zwracalem uwage na ten problem juz wczesniej

- dobrze, ze cos w tej kwestii "ruszylo".
Tylko, ze ja proponowalbym odwrotne rozwiazanie- wywalenie serii "nadwoziowych" do osobnej rozwijanej listy - oczywiscie opcjonalnej. I teraz dodając autobus mielibysmy do wyboru 2 listy:
- pierwsza zawieralaby kompletne pojazdy i podwozia
- druga (opcjonalna) tylko nadwozia
W przypadku kompletnych autobusów jak np. Solaris, nie zmienailoby sie nic - tzn wybieraloby sie z pierwszej listy serię - np. Solaris Urbino 12, druga lista - blank.
W przypadku autobusow karosowanych - z pierwszej listy wybierałoby sie podwozie, a z drugiej nadwozie - co razem automatycznie skladaloby sie na nazwę autobusu.
..wiem, ze istnieje problem - co zrobic gdy nie znamy dokladnego modelu podwozia?
Niestety nie udalo mi sie wymyslic idealnego rozwiazania - obie opcje czyli dodawanie pod <i>Miscellanous</i> albo utworzenie zbiorczych serii w stylu: Volvo, Scania - wydają mi sie półśrodkami.
Rozwiazanie z 2 osobnymi listami serii ma moim zdaniem 2 wielkie plusy:
- po pierwsze, automatycznie znikną wszelkie błędy (literówki, pomyłki) jakich teraz pełno przy ręcznym wpisywaniu nazw pojazdów
..weźmy producenta nadwozi TransBus (zapis poprawny) - na TWB funkcjonuje on jako Transbus, Trans Bus, Trans-Bus etc.
- po drugie, wreszcie bedzie mozliwe wyszukiwanie pojazdow zarowno po chassis jak i po body - na co obecnie nie ma szans.
..zalozmy, ze ktos jest zainteresowany znalezieniem wszystkich pojzadow z nadwoziem Alexander ALX 400 u jakiegos przewoznika - obecnie ma do dyspozycji taki widok:
http://www.phototrans.eu/24,1291,733.html
- musi zatem domyslic sie (najlepiej wiedziec o tym), ze nadwozia, ktorych szuka sa mozliwe do zabudowania na podwoziu Volvo B7TL i Dennis Trident - i potem tam szukac odpowiedniego typu. Wyszukiwanie po body ulatwiloby calą sprawe niezmiernie.
Wiem, ze taka zmiana wymaga duzo pracy i znacznego przebudowania bazy danych, ale jesli o mnie chodzi to zdecydowanie wolę taką modyfikacje TWB, niz jakies naszo-klasowe propozycje w rodzaju: "ulubieni autorzy", "pinezki na zdjeciach" czy inne...