Zakazane miejsca - bilblioteka dla weterana jak i nowicjusza

Zielony

Re: Zakazane miejsca - bilblioteka dla weterana jak i nowicjusza

Post by Zielony » 30 Sep 2009, 13:57

Jako doświadczony dworcowy masówkowicz, z całą stanowczością protestuje przeciwko takiemu podejściu do dworców! Jeżeli ktoś jedzie do obcego miasta, to gdzie będzie szukał ichniejszych PKSów- oczywiście że na dworcu. Abstrahując od tegoż pomysłu- zdjęć PKSów jest tragicznie mało, dla części użytkowników są to wozy "drugiej kategorii". W PKS są braki tak więc uzupełniajmy je- bądź focąc na trasie, bądź na dworcach!
Michalbc

Post by Michalbc » 30 Sep 2009, 15:06

Hmmm... A jak ktoś zaprezentuje kadr niespotykany dotychczas to też będzie block?
Trajtek

Post by Trajtek » 30 Sep 2009, 15:19

Widzę, że pojawił się problem zdjęć "nietypowych". W swojej poprzedniej wypowiedzi o tym nie wspominałem, ale jest to raczej logiczne, że premiery czy zdjęcia szczególne wykonane w miejscach "zakazanych" mogą zostać umieszczone na TWB (czyli tak jak mówi np. m3ntor). O zakazie fotografowania na dworcach myślałem w kontekście masówek.
OmniCity

Post by OmniCity » 30 Sep 2009, 15:21

Koszalin, ulica Śniadeckich. Z tej ulicy fot już jest od groma. ;)
Adam G.1

Post by Adam G.1 » 30 Sep 2009, 15:37

ja tylko uprzedzam, że jak zobaczę kolejne zdjęcie grudziądzkiego pogota autobusowego spod zajezdni, to długo nie powisi. Ostatnio zrobiłem małą eksterminację, bowiem spośród 12 zdjęć 9 było z tego samego miejsca, często z identycznym kadrem. Zwracajcie uwagę, czy nie powtarzacie ujęć!

aha, no i nie przesadzajmy może z tymi "zakazami" - od wszystkiego są przecież wyjątki.
kisiel_014

Post by kisiel_014 » 30 Sep 2009, 17:32

Zielony wrote:Abstrahując od tegoż pomysłu- zdjęć PKSów jest tragicznie mało, dla części użytkowników są to wozy "drugiej kategorii". W PKS są braki tak więc uzupełniajmy je- bądź focąc na trasie, bądź na dworcach!

No więc właśnie. Gdyby każda dziewiątka z każdego pksu miała tyle zdjęć co autobus z MZK Piotrków Tryb. (wliczając w to połowę zdjęć z zajezdni) to by można było zastosować takowe zakazy.
piotr_kosz

Post by piotr_kosz » 30 Sep 2009, 18:09

OmniCity wrote:Koszalin, ulica Śniadeckich. Z tej ulicy fot już jest od groma. ;)
Prosiłem o poważne wskazywanie miejsc - z tej ulicy masz jeszcze gdzieś z trzy kadry, które nie zostały wykorzystane, a mam je na oku. Na Dmowskiego takiej sytuacji już nie ma.

Co do dworców PKS - wszystko, wszystko zależy od "blokera". TWB jest galerią bardzo liberalną, są zarówno ludzie, którzy dodają tylko masówki, są ludzie "średni" (trochę masówek, trochę innych miejsc) i są ludzie, którzy nigdy nic nie wrzucą z centr miast i czają się na "zadupiach". W sumie, każdy przypadek jest inny.

Jednak sytuacji konfliktowych po między użytkownikami będzie więcej. TWB stale się powiększa i nawet zauważamy "trendy" typu - Idź za miasto, najlepiej do... I tam sfoć!". Tak czy siak, będzie trzeba niedługo wprowadzić jakieś kroki co do miejsc często używanych, aby galeria w sposób "metoryczny", "miejscowy" i "kadrowy" (określenia robocze) się rozwijała.

Ta lista ma być wskazówką, kierunkiem, gdzie w czasie Twojego pobytu w innym mieście nie zostaniesz nazwany "masówkowiczem" ( ;) ).
af_robert

Post by af_robert » 30 Sep 2009, 18:54

LOL - ciekaw jestem kiedy powstanie lista zakazanych miast? :P

Do sprawy trzeba poprostu podejsc zdroworozsądkowo.

Problem lezy gdzie indziej - gdy zdjecie jest ciekawe i dobre technicznie to przyjemnie sie je oglada nawet gdy w tym samym miejscu poczyniono juz tysiące knotów. I odwrotnie - na słabych zdjeciach nie chce sie zawieszac oka, chocby nawet byly wykonane w srodku amazonskiej puszczy.
..bądzmy szczerzy - swietne zdjecie (nietypowy kadr, ukazanie ciekawych warunkow pogodowych, etc) z pl. Szewczyka i tak sie obroni, a knot z 2 metrow i tak zostanie zablokowany - choćby z danej ulicy były tylko 2 zdjecia. ;)

Dlatego, zamiast tworzyc listy, ktore potem na nic sie nie przydadzą, lepiej myslec co zrobic aby uczynic własne zdjecia ciekawszymi - bo o to chyba wszystkim nam chodzi? ;)
kmielczyk

Post by kmielczyk » 30 Sep 2009, 20:30

OmniCity wrote:Koszalin, ulica Śniadeckich. Z tej ulicy fot już jest od groma. ;)
Zgodzę się z Patrykiem. Zakaz powinień być za niedługi czas. Tylko, że od samej pętli Oskara Lange, poprzez Śniadeckich, a na skrzyżowaniu z Jana Pawła II kończąc. Na chwilę obecną jest 69 zdjęć ze Śniadeckich i 80 zdjęć z Oskara Lange. Prawie 150 zdjęć z dwóch niewielkich ulic to wg mnie trochę dużo, choć mogę się mylić.

Aha i jeszcze chciałem napisać o zdjęciach z fabryki. Nie daj Boże, aby tam był zakaz fotografowania!
Wiadomo, tam są ogromne masówki, ale mam nadzieję, że wszyscy widzą jakie tam są zdjęcia wozów - 80% zdjęć z fabryki to wozy na inny rynek i tylko w ok. 15% mają potem zdjęcie na linii u przewoźnika. Chodzi głównie o fabrykę Solarisa - tam jest cała mapka w znaczkach, a i powoli Scania go dogania :D
Lukasy

Post by Lukasy » 30 Sep 2009, 21:27

af_robert wrote:Dlatego, zamiast tworzyc listy, ktore potem na nic sie nie przydadzą, lepiej myslec co zrobic aby uczynic własne zdjecia ciekawszymi - bo o to chyba wszystkim nam chodzi? ;)
Owszem, ale np. ja na zdjęcie z opisem "Słupsk, Dmowskiego" albo "Gdańsk, Jana z Kolna" reaguję odruchem wymiotnym. Rozumiem i dokumentację, i zmieniający się tabor - ale litości, ile można?! Dla mnie tam już NIC nie jest ciekawe.
homepage: http://lukasy.kolej.org.pl/
zapraszam serdecznie, bo już czynne ponownie ;-)
Post Reply