627565, 627705

Dyskusje o zablokowanych zdjęciach.
Post Reply
vectra1989

627565, 627705

Post by vectra1989 » 07 Jun 2013, 09:18

Mam pytania dotyczące dwóch wczoraj wyrzuconych poza perspektywę zdjęć.

1. http://phototrans.pl/14,627565,0,Solari ... 2_715.html
powody: za ciemne (niedoświetlone)

Ok. Zgadzam się z powodem, rzeczywiście jest ciemne, ale dwukrotnie pisałam w komentarzach, że zdjęcie zostanie podmienione. Najpierw w dniu dodania zdjęcia zaraz po pierwszym komentarzu, że następnego dnia poprawię oraz rano dzień później, że po pracy to podmienię. Cóż...nie zdążyłam, gdyż zostało zablokowane. Nie można było poczekać chociaż do wieczora?
Zdjęcie poza tym, że jest lekko ciemne nie jest złe. Wrzuciłam takie, bo na komputerze, na którym pracowałam było wystarczająco jasne. Kadr jest wyszukany. Nie jest kolejnym knotem z pętli/zajezdni czy jakimś ciasnym portretem. Uważam, że można było dać mi jeszcze chwilę czasu ;)

2. http://phototrans.pl/14,627705,0,Jelcz_120M_623.html
powody: nieciekawe, słaba kompozycja - po co tyle krzaków z lewej strony?

Uwielbiam blokadę foty z powodu "nieciekawe" 8-) 8-) Może w końcu określcie w zasadach co jest ciekawe, a co jest już "be"? Będzie dla wszystkich łatwiej ;) Skoro autor nie może się wykazać swoim pomysłem (bo może być uznany, za nieciekawy) to podajcie co konkretnie może na takim zdjęciu się znajdować.
Sama fota nie jest zła, kadr jest taki jak setki innych, być może niewyróżniający się z tłumu, ale jeśli to ma być powód do wyrzucenia poza perspektywę to polecam wyrzucić także kilkadziesiąt innych, które również nie zostają innym w pamięci. I nie (!), nie chodzi mi tu o to, że są gorsze od moich tylko o to, że traktujmy się sprawiedliwie. Dalej co do kadru...został użyty taki, gdyż stojąc w miejscu, gdzie stałam możliwe było ujęcie takie lub zwykły portret (uznałam, że pierwsze wyjście jest lepsze). Po prawej stronie przeszkadzał przystanek, dość spore drzewo rzucające cień na ulicę oraz przejeżdżające puszki. Co do pojazdu...jest dobrze doświetlony, ostry, nieporuszony, w żaden sposób nie jest przysłonięty.
Co do kwestii krzaków...do czego to dochodzi, że już nawet one człowiekowi przeszkadzają??? :roll:
Jeśli mam być szczera to nie rozumiem tej blokady.
You'll Never Walk Alone.
kjacobson

Re: 627565, 627705

Post by kjacobson » 07 Jun 2013, 10:28

ad.1 po co w ogóle wrzucać zdjęcie, przy założeniu że zaraz ma być podmieniane? dodaj raz takie, jakie ma zostać na galerii. Jeśli wrzucasz takie, które sama chcesz podmieniać z jakiegoś względu, licz się z blokadą

ad.2 Zdjęcie tragiczne nie jest, ale krzaki to główny temat tego zdjęcia, autobus jest tam jakby przypadkiem. Trzeba było tak kadrować, by autobus był w którymś z mocnych punktów, a w kadrze było coś poza całą masą krzaków i autobusem na krawędzi kadru, inaczej mówiąc - obrócić obiektyw nieco w prawo i pokazać głebię ulicy + te Twoje ukochane krzaki ;P

Decyzję blokera uważam za słuszną.
vectra1989

Post by vectra1989 » 07 Jun 2013, 12:29

1. Gdybym wiedziała, że za chwilę pojawią się negatywne opinie to bym po prostu nie dodawała tego zdjęcia tylko popracowała jeszcze nad obróbką. Przecież nie jestem jasnowidzem :roll:
W dodatku napisałam wcześniej, że wydawało mi się wystarczająco jasne, porównywałam nawet do kilku innych podobnych zdjęć, przy których nie pojawiły się żadne tego typu komentarze, więc zaryzykowałam. Natomiast po pojawieniu się pierwszego komentarza od razu zareagowałam i napisałam, że zostanie rozjaśnione. Chciałam podmienić nie ze względu na moje "widzimisię" tylko dlatego, że pojawiły się negatywne opinie (co za tym idzie - ostrzeżenie przed wyrzuceniem poza perspektywę). Jako, że nie mam stałego dostępu do komputera/Internetu to zastrzegłam, że zrobię to następnego dnia.

2. Przypadkiem? Bez przesady ;) Autobus ani nie jest małym punktem na tym zdjęciu ani nie niezauważalny. Krzaki miały być głównym motywem tego zdjęcia, ale nie sądzę by w jakikolwiek sposób przytłaczały tu pojazd. Wyjaśniałam już dlaczego taki kadr, nie było sensu łapać puszkę, przystanek i zacieniowaną ulicę. Lepiej ustawić się nie mogłam, bo nie spodziewałam się, że pojedzie wtedy kolejny autobus. Większego zoomu użyć też nie mogłam, bo posługiwałam się wtedy małpką z 4-zoomem (także jakakolwiek głębia ulicy tu odpada ;) )
You'll Never Walk Alone.
mirekmiras73

Post by mirekmiras73 » 07 Jun 2013, 13:54

ad. 1. Niestety - smoła. Na drzewach (oczywiście nie wszędzie), na przedniej szybie autobusu, jest tam czarno, brak szczegółów, szyba zlewa się z drzewem. Można spróbować trochę powyciągać te cienie, ale bez ruszania nieba. Inaczej zdjęcie się wypali na niebie. Jeśli wydawało Ci się na innych monitorach, ze jasność jest ok, to trzeba raczej tamte monitory wyregulować. Zresztą proponuję zerknąć na histogram zdjęcia w programie graficznym - on powie prawdę i pokaże, że cieni jest stanowczo zbyt dużo.

ad. 2 Do mnie też kompozycja tego zdjęcia nie przemawia. Może jeśli autobus byłby troszkę bliżej środka kadru, mocnego punktu, kadr byłby ciekawszy, a tak rzeczywiście te krzaki zbyt przyciągają uwagę. Jeśli nie można było przesunąć kadru w prawo, wydłużyć ogniskowej itp. to pop prostu takie zdjęcie należy sobie odpuścić, w skrajnych przypadkach nawet taką miejscówkę.
Post Reply