www.phototrans.eu: Sójka

Prace tych, którzy chcą się dostać na naszą stronę
Sójka

www.phototrans.eu: Sójka

Post by Sójka » 03 Feb 2012, 22:51

ImageWitam, od niedawna interesuje się komunikacją miejską. Niemal od zawsze lubiłam robić zdjecia, a od niedawna staram się łączyć te zainteresowania. Efekt moich fotograficznych poczynań przedstawiam Wam. Konto na TWB będzie dla mnie motywacją do doskonalenia zdolności fotograficznych oraz poszerzania wiedzy z zakresu komunikacji miejskiej.
Proszę o pozytywne rozpatrzenie prośby. Jednocześnie liczę na konstruktywna krytykę :)
Pozdrawiam.
lukk

Re: www.phototrans.eu: Sójka

Post by lukk » 04 Feb 2012, 01:49

Gdyby to zdjęcie było proste...
TMSA

Post by TMSA » 04 Feb 2012, 11:33

A więc konstruktywna krytyka: Na pewno Canonem S2IS da się zrobić dużo lepsze jakościowo zdjęcie. Po drugie - ten słup po lewej stronie kadru, uroku tej kompozycji wcale nie dodaje, nie wspominając o latarni wyrastającej z autobusu. ;p Jedyne co jest ok w tym zdjęciu to oświetlenie. Próbuj dalej.
Pozdrawiam!
krzysiekz
vecto_529

Post by vecto_529 » 04 Feb 2012, 23:07

TMSA wrote:Po drugie - ten słup po lewej stronie kadru, uroku tej kompozycji wcale nie dodaje, nie wspominając o latarni wyrastającej z autobusu. ;p Jedyne co jest ok w tym zdjęciu to oświetlenie. Próbuj dalej.
Konstruktywnie zapytam: dlaczego? Jakoś szczególnie mnie to ani ziębi, ani parzy. Zdjęcie się nie nadaje z innych względów, ale na pewno nie są to wystająca latarnia i latarnia z lewej strony kadru. Nie popadajmy w histerię na tym punkcie. ;)
ImageImageImage
TMSA

Post by TMSA » 05 Feb 2012, 10:57

vecto_529 wrote:
TMSA wrote:Po drugie - ten słup po lewej stronie kadru, uroku tej kompozycji wcale nie dodaje, nie wspominając o latarni wyrastającej z autobusu. ;p Jedyne co jest ok w tym zdjęciu to oświetlenie. Próbuj dalej.
Konstruktywnie zapytam: dlaczego? Jakoś szczególnie mnie to ani ziębi, ani parzy. Zdjęcie się nie nadaje z innych względów, ale na pewno nie są to wystająca latarnia i latarnia z lewej strony kadru. Nie popadajmy w histerię na tym punkcie. ;)
Przyjrzyj się dokładnie temu zdjęciu, uruchom swoje szare komórki i może uświadomisz sobie, dlaczego ta wyrastająca latarnia przeszkadza. ;)
Pozdrawiam!
krzysiekz
vecto_529

Post by vecto_529 » 05 Feb 2012, 11:22

TMSA wrote:Przyjrzyj się dokładnie temu zdjęciu, uruchom swoje szare komórki i może uświadomisz sobie, dlaczego ta wyrastająca latarnia przeszkadza. ;)
Zamiast być zwykłym chamem, wytłumacz mi... Bo właśnie mi jakoś nie przeszkadza w odbiorze tego zdjęcia... Chyba, że nie stać Cię na inne podejście, to ok. Rozumiem.
ImageImageImage
egon

Post by egon » 05 Feb 2012, 11:51

vecto_529 wrote:Zamiast być zwykłym chamem, wytłumacz mi... Bo właśnie mi jakoś nie przeszkadza w odbiorze tego zdjęcia... Chyba, że nie stać Cię na inne podejście, to ok. Rozumiem.
Hm, pstrykając ułamek sekundy wcześniej można było zmieścić autobus pomiędzy "motywem" a latarnią, wtedy zdjęcie byłoby lepsze i nikt by nie miał pretensji. Ale w sumie mnie ta latarnia nie przeszkadza, przecież nie zasłania pojazdu... Zaś nie bądźmy świętsi od papieża, mnóstwo takich zdjęć na galerii jest i nikt się ich nie czepia. Na tym zdjęciu z autobusu wyrasta ogromne drzewo i jakoś żadnej uwagi nie ma.
Co do zdjęcia - wg mnie lekko leci w prawo, co widać po linii horyzontu - no chyba, że tam jest taki pochyły teren, nie znam tej okolicy.
Bóg dał nam Internet, a diabeł Neostradę.
TMSA

Post by TMSA » 05 Feb 2012, 13:28

vecto_529 wrote:
TMSA wrote:Przyjrzyj się dokładnie temu zdjęciu, uruchom swoje szare komórki i może uświadomisz sobie, dlaczego ta wyrastająca latarnia przeszkadza. ;)
Zamiast być zwykłym chamem, wytłumacz mi... Bo właśnie mi jakoś nie przeszkadza w odbiorze tego zdjęcia... Chyba, że nie stać Cię na inne podejście, to ok. Rozumiem.
Udaj się do jakiejś przychodni specjalistycznej na leczenie. Zwyczajnie zwróciłem Ci uwagę, nie musisz od razu mnie wyzywać od chamów. Zresztą nie będę się zniżał do Twojego poziomu z wiadomych przyczyn. ;)
egon wrote:Hm, pstrykając ułamek sekundy wcześniej można było zmieścić autobus pomiędzy "motywem" a latarnią, wtedy zdjęcie byłoby lepsze i nikt by nie miał pretensji. Ale w sumie mnie ta latarnia nie przeszkadza, przecież nie zasłania pojazdu... Zaś nie bądźmy świętsi od papieża, mnóstwo takich zdjęć na galerii jest i nikt się ich nie czepia. Na tym zdjęciu z autobusu wyrasta ogromne drzewo i jakoś żadnej uwagi nie ma.
Co do zdjęcia - wg mnie lekko leci w prawo, co widać po linii horyzontu - no chyba, że tam jest taki pochyły teren, nie znam tej okolicy.
Ale latarnia to nie drzewo, na Twoim zdjęciu bardzo ładnie się ono komponuje. :) I jak słusznie zwróciłeś uwagę, wystarczyło sekundę wcześniej go łapać i wszystko byłoby w porządku. Nie możemy też pisać "nie bądźmy świętsi od papieża, mnóstwo takich zdjęć na galerii jest i nikt się ich nie czepia", bo skoro mamy podnosić poziom zdjęć na galerii, to kandydatom również należy postawić wysoko poprzeczkę. Zresztą widać jaka jest większość kandydatur.
Pozdrawiam!
krzysiekz
vecto_529

Post by vecto_529 » 05 Feb 2012, 17:04

TMSA wrote:Udaj się do jakiejś przychodni specjalistycznej na leczenie. Zwyczajnie zwróciłem Ci uwagę, nie musisz od razu mnie wyzywać od chamów. Zresztą nie będę się zniżał do Twojego poziomu z wiadomych przyczyn. ;)
Wydaje mi się, że Tobie owa wizyta przyda się dużo bardziej niż mnie... Mówisz, żeby nie wyzywać Cię od chamów, jednak właśnie udowodniłeś, że to jest tylko nazywanie rzeczy po imieniu. Co do naszych poziomów - swoimi wypowiedziami w tym temacie dowiodłeś jedynie, że Twój poziom jest niższy od mojego, skoro nie potrafisz nawet sensownie uargumentować swojego zdania. Bo lepiej mi wypominać błędy przeszłości. Nie masz innych kontrargumentów? Nudni się już robicie wypominając mi sytuacje sprzed 4 lat... Ale widać, że to adekwatne do Twojego poziomu.
TMSA wrote:bo skoro mamy podnosić poziom zdjęć na galerii, to kandydatom również należy postawić wysoko poprzeczkę.
Istotnie, ale wystająca latarnia znad autobusu to jest nic przy kiepskiej kompozycji i mało satysfakcjonującej obróbce, jaka jest w tym przypadku. Latarni można, ale niespecjalnie należy czepiać się obecnych użytkowników. Kandydata z czasem można doszkolić - wyrobi się. Zatem zamiast czepiać się na siłę, zrób w końcu porządek w seriach z DAB-ami... Bo jak narazie tylko głośno szczekasz. Miłego dnia, dalsza dyskusja z Tobą, zwłaszcza w tym miejscu nie ma sensu. Pozdrawiam. :)
ImageImageImage
TMSA

Post by TMSA » 05 Feb 2012, 18:00

vecto_529 wrote:
TMSA wrote:Udaj się do jakiejś przychodni specjalistycznej na leczenie. Zwyczajnie zwróciłem Ci uwagę, nie musisz od razu mnie wyzywać od chamów. Zresztą nie będę się zniżał do Twojego poziomu z wiadomych przyczyn. ;)
Wydaje mi się, że Tobie owa wizyta przyda się dużo bardziej niż mnie... Mówisz, żeby nie wyzywać Cię od chamów, jednak właśnie udowodniłeś, że to jest tylko nazywanie rzeczy po imieniu. Co do naszych poziomów - swoimi wypowiedziami w tym temacie dowiodłeś jedynie, że Twój poziom jest niższy od mojego, skoro nie potrafisz nawet sensownie uargumentować swojego zdania. Bo lepiej mi wypominać błędy przeszłości. Nie masz innych kontrargumentów? Nudni się już robicie wypominając mi sytuacje sprzed 4 lat... Ale widać, że to adekwatne do Twojego poziomu.
Ja Ci tylko przypomnę człowieczku, że nadal za bardzo się wychylasz, więc jeśli nie chcesz aby wypominano Ci szczeniackie pyskówki, to zważaj na słowa. I wcale 4 lata temu to nie było, bo kilka razy traciłeś konto za swoje popisy w ciągu tego czasu. A mój poziom? :lol: Dawno się tak nie ubawiłem. Dziwię Ci się, że w ogóle o czymś takim wspominasz (biorąc pod uwagę Twoje dotychczasowe dokonania. BP, MSPANC) Nie chce mi się tracić klawiatury na odpowiedzi na Twoje wypociny - bo na prawdę wisi mi totalnie Twoje zdanie i to co myślisz. Więc nie trudź się, bo mnie to w ogóle nie rusza. ;)

[quote=""vecto_529"]
TMSA wrote:bo skoro mamy podnosić poziom zdjęć na galerii, to kandydatom również należy postawić wysoko poprzeczkę.
Istotnie, ale wystająca latarnia znad autobusu to jest nic przy kiepskiej kompozycji i mało satysfakcjonującej obróbce, jaka jest w tym przypadku. Latarni można, ale niespecjalnie należy czepiać się obecnych użytkowników. Kandydata z czasem można doszkolić - wyrobi się. Zatem zamiast czepiać się na siłę, zrób w końcu porządek w seriach z DAB-ami... Bo jak narazie tylko głośno szczekasz. Miłego dnia, dalsza dyskusja z Tobą, zwłaszcza w tym miejscu nie ma sensu. Pozdrawiam. :)[/quote]

Po pierwsze - szczekać to może pies. Po drugie - z takimi rzeczami kieruj się do seriatorów, jestem edytorem, a w serie ingerować może tylko osoba z literką [A]. Również pozdrawiam i życzę wielu sukcesów w poprawianiu swojej kultury wobec innych.
Pozdrawiam!
krzysiekz
Post Reply